Sokolov: Městem projela Recyklojízda

V úterý 5. září město Sokolov na náměstí Budovatelů poctila návštěvou ekologická osvěta v podobě trojice nadšenců na elektrokolech. Svojí 700 km jízdou napříč celou republikou chtějí upozornit na třídění a recyklaci baterií.

dezinfekce

Tým Recyklojízdy 2017 započal svoji cestu v Aši, z níž přes 23 zastávek dojede během 10 dnů až do Bukovce. Během svých návštěv mají připravený program pro děti ve školách a všechny ostatní, které tato problematika alespoň trochu zajímá. Na náměstí v Sokolově se tak sešli v úterý 6. září ve 14 hodin s dětmi z mateřské školy Vrchlického, hráči z fotbalového a hokejového klubu Baník Sokolov, jejich rodiči a zástupci města v podobě Alžběty Kubalíkové z odboru správy majetku a Barbory Bardonové z odboru školství a kultury.  

O tom, že městem projede Recyklojízda a podpoří tak třídění baterií jsme vás informovali zde.

„Všichni, kdo dnes přišli, věděli, kde jsou sběrná místa. Že se dají baterky nosit do obchodu, do červených venkovních kontejnerů a z toho máme nesmírnou radost. Třídit je v dnešní době opravdu snadné, v současnosti máme na baterky přes 21 000 sběrných míst po celé republice,“ zmiňuje pyšně důležitý článek týmu Recyklojízdy Eva Gallatová.

Ta vedla i zábavný program pro děti, při kterém odpovídaly na otázky z oboru ekologie, převážně ohledně recyklace. Následně si mohly odnést barevné skládací krabičky pro domácí skladování baterek. Ty převzala i Alžběta Kubalíková a vy si je můžete rovněž vyzvednout v budově Městského úřadu Sokolov nebo v Sokolovském infocentru. Od města Sokolova převzal tým 78 kg baterií, jež nasbírali žáci středních škol, občané a pracovníci městského úřadu. Mateřská škola Vrchlického přinesla osobně vlastní nasbírané zásoby.

„Není samozřejmě důležité, jestli budete baterky schraňovat v krabičkách Ecocheese, je zásadní, aby se nezaměňovaly ty použité za nové a mohli jste tak vždy v klidu ty staré předat dál k recyklaci,“ upozorňuje Eva Gallatová.

Pravdou je, že pokud jsou baterky vhazovány do směsného odpadu, při spalování se z nich uvolňují škodlivé látky. Zatímco pokud jsou správně roztříděné, dochází posléze k jejich dalšímu zpracování až z 65%. Baterie obsahují velké množství kovů, které můžeme použít například na výrobu příborů, popelnic nebo třeba i zinkového krému na dětské opruzeniny.         

"Karlovarský kraj je v třídění tohoto materiálu druhým nejhorším v České republice. Proto společné budoucnosti, životnímu prostředí a našim dětem přejeme do budoucna lepší výsledky a týmu Recyklojízda 2017 hodně síly pro dalších 750 km," uvedla Andrea Pfeifferová.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy