Sokolov: Lesopark pod rozhlednou Hard čekají další úpravy

V lesoparku pod sokolovskou rozhlednou Hard začala další část regenerace tohoto území, která navazuje na již dokončenou předchozí etapu.

dezinfekce

Lokalita Hardu označovaná též jako Haarberg je v intravilánu města a vytváří přirozenou spojnici mezi centrem Sokolova a sídlištní zástavbou Michal. Jedná se o prostor městského lesa, kde ovšem v minulosti chyběly výchovné zásahy a spontánně se rozšířily nálety dřevin.

Při dalších pracích na regeneraci území může v lesoparku dojít k omezení pohybu veřejnosti. V první fázi je naplánováno ošetřování hodnotných dřevin a odstraňování křovin. Od 1. října pak přijde na řadu kácení některých dřevin (je možné kácet až do 31. března 2020). Dřeviny budou káceny na základě rozhodnutí orgánu ochrany přírody. Poslední fází regenerace tohoto území bude provádění náhradní výsadby a zakládání trávníků. Toto vše zajistí firma KHL-EKO, a. s., vítěz veřejné zakázky v souladu s projektovou dokumentací. Náklady na úpravy se pohybují kolem1,7 milionu korun.

První etapa byla výrazně náročnější, jednalo se o území mezi nemocnicí a starou hrobkou.

„Prořezávalo se tady více, vznikaly nové cesty, a tudíž to bylo dražší a složitější. Druhá etapa bude bezprostředně navazovat na první, půjde o lokalitu od hřbitova dolů k ulici K. H. Borovského a k ulici Heyrovského. Zásahů už nebude tolik a náklady budou nižší. Území je velmi neudržované, budou z něj odstraněny nebezpečné a přestárlé dřeviny, provedena nová výsadba a menší terénní úpravy,“ uvedl místostarosta Karel Jakobec.

Les pod rozhlednou Hard je tvořen pouze stromovým patrem, které je druhotně chudé a tmavé. Jedná se o převážně monokulturní les z javorů s menším zastoupením dubu, břízy, modřínu, jívy, lípy a jasanu. Řešené území je koncipováno jako lesopark sídelního charakteru s podílem ploch bezlesí. Cestní síť je tvořená dvěma komunikačními směry – od hřbitova a od rozhledny.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy