Sokolov: Garáže na Ranžíru město vykupuje za deset tisíc korun (TV Západ)

V území na okraji města Sokolova zvané na Ranžíru se nachází zhruba dvě stovky starých garáží. Město se v lokalitě potýká s řadou problémů a tak se rozhodlo, že garáže vykoupí. Už před časem jich několik desítek získalo darem.

dezinfekce

„Město Sokolov má již dlouhodobě ve svých záměrech vykoupení nebo převzetí do majetku těchto garáží. Následně bychom území, po zbourání garáží, využili nějakým jiným, smysluplnějším způsobem. Důvody, které nás k tomu vedou, jsou minimálně dva nebo tři. Prvním důvodem je mnohdy havarijní technický stav samotných garáží. Druhým důvodem je, že je to místo, které je opravdu odlehlé. Tzn., že tam dochází k velké trestné činnosti, k mnoha případům trestné činnosti. Bohužel nějaké ty fotopasti a kamery, které jsme tam dávali, tak tu situaci neřešily a neuměly ji vyřešit. Třetí důvod, proč bychom k tomu rádi přistoupili, tak to je ryze ekonomický. Společnost SOTES, město vynakládá velké prostředky na to, abychom téměř v pravidelných intervalech likvidovali ohromné černé skládky, které nám v tomto areálu vznikají. Opravdu jsou velké a vznikají často. Je to právě díky odlehlosti a jakési anonymitě toho prostředí,“ vysvětlil starosta Sokolova Jan Picka. 

Nabídka deseti tisíc korun oslovila řadu majitelů, kteří přislíbili prodej. 

„My jsme zhruba z těch dvou set garáží, již majiteli 27 garáží, protože 27 majitelů využilo tu možnost a městu tyto své garáže bezplatně darovalo, a to právě i z důvodů, které jsem již popsal. V současné době leží na stole nabídka města Sokolova, kdy ta cena je konečná, my jsme ochotni za každou garáž dát deset tisíc korun. Tzn. za tuto částku jednotlivé garáže vykoupit. Oslovili jsme všechny zbývající majitele. V současné době je ta situace taková, že necelá osmdesátka majitelů už na tuto nabídku města přistoupila. Tzn., že za deset tisíc korun ty garáže od nich vykoupíme. Rada města toto včera schválila. Zastupitelstvo ve svém rozpočtu schválilo částku, kterou můžeme pro letošní rok investovat právě do nákupu těchto garáží. Samozřejmě, že se pak ozvali také majitelé, kteří chtějí ještě nějakým způsobem licitovat o té ceně. Tzn., že ta částka deset tisíc korun se jim nezdá adekvátní. Ale já opravdu musím říci, že právě proto, abychom nedávali prostor k nějakým spekulacím do budoucna, tak tvrdíme a stojíme si za rozhodnutím, že částka deset tisíc korun bude konečná. Tam je jakýchsi pět bloků těch garáží a my jsme pak ochotni se i s některými majiteli garáží domluvit na tom, že bychom tu jejich garáž přesunuli do bloku, který je blíž k silnici, aby pak i pro ně byla ta situace bezpečnější a komfortnější. Pro město pak bude výhodou, že pokud nám bude patřit celý blok garáží, tak můžeme s demolicí začít prakticky okamžitě a postupně tyto garáže likvidovat,“ dodal Picka.

Území Jižního lomu, kde se garáže nacházejí, vede komunikace směrem na obec Citice. V lokalitě jsou některé části již upravené. Každoročně zde také probíhá překážkový závod Bahňák.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy