Sokolov: Fyzioterapeutky učily školáky, jak mít rovná záda

Naučit se správně držet tělo, nehrbit se a vyhnout se nepřirozeným zakřivením páteře. Jak na to, radily žákům ze Základní školy Švabinského fyzioterapeutky sokolovské nemocnice Květa Švehlová a Míša Veletová. Informace si vyslechli žáci z prvních, druhých a třetích tříd.

dezinfekce

Podle fyzioterapeutek dělají v současnosti děti mnoho chyb souvisejících s postavou, trávením volného času a jejich životní styl nebývá správný, situace se zhoršuje především v posledních letech.

„Jednoduše řečeno jsme dětem vysvětlily zásady zdravého životního stylu. Nejde samozřejmě o výživu, ale fyzioterapii. Zkrátka, proč je dobré cvičit, jak správně sportovat,“ uvedla Květa Švehlová.

„Tato akce měla svůj smysl. Byla interaktivní, navíc s praktickou ukázkou cviků. Děti neví, jak pečovat o svoje tělo a že mu sezením u počítače škodí. Vím, že o všem přemýšleli a některé i teď radí svým rodičům, co mají dělat,“ poznamenala vychovatelka Naděžda Marklová s tím, že úlohou školní družiny je učit děti, jak účelně trávit volný čas a tato akce to naplnila.

Vedle praktické ukázky a cvičení děti shlédly i krátký film a nakonec vyplnily pracovní sešit s názvem Vzpřímení a pokřivení, který vydal McKenzie institut. Právě na McKenzie formu fyzioterapie se v Sokolově také soustředí. Jedná se o diagnostický postup, která umožňuje lidem s bolestmi zad rychlejší návrat do aktivního života.

„Velká většina dětí nedodržuje žádné zásady zdravého života. Mají nadváhu, jsou obézní,“ podotkla vedoucí fyzioterpautka sokolovské nemocnice Alena Červenková.

Vše vyplývá ze životního stylu, který děti často vedou. Po příchodu ze školy, kde tráví vyučovací hodinu v lavici, sedí zase u počítače, u tabletu a sport sledují maximálně v televizi. Díky tomu mají ochablé zádové i břišní svaly a začínají se jim hrbit záda. Podle sokolovských odborníků je důležité vštípit dětem zásadu, kdy si musí samy hlídat vzpřímené držení těla, naučit se rovnat si záda přirozeně.



Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy