Sokolov: Dne s Ajaxem se zúčastnilo 350 dětí

Projekt Ajaxův zápisník je určen pro děti na prvním stupni základních škol. Během školního roku při práci se Zápisníkem psa Ajaxe plní děti různé úkoly, učí se základním pravidlům ochrany života, zdraví a majetku, základům pravidel silničního provozu, procvičují si základy slušného chování a vzájemných mezilidských vztahů. Za jejich celoroční práci se zápisníkem byl pro ně uspořádán Den s Ajaxem.

dezinfekce

Ten se letos konal dne 15. června 2018 v parku Bohemia v Sokolově. Na akci přijelo 350 dětí ze 7 základních škol ze Sokolovska.

Děti měly během tohoto dne možnost zhlédnout spoustu hezkých a zajímavých ukázek. Nejprve si pro ně připravil ukázku policejní psovod a jeho čtyřnohý parťák Garrit ze skupiny základních kynologických činností v Sokolově. Společně dětem předvedli například základní prvky poslušnosti nebo zadržení nebezpečného pachatele, který Garritovi samozřejmě neutekl. Jeden z dalších kolegů zabývající se výcvikem psů, dětem přivedl ukázat svá tři a půl měsíční štěňátka belgického ovčáka malinois. Policejní ukázka psovoda se služebním pejskem a štěňátka měla u dětí velký úspěch. Poté následovala dynamická ukázka zadržení nebezpečného pachatele, kterou si pro děti připravili policisté z Obvodního oddělení Sokolov – město. I ta u dětí sklidila velký potlesk. Stejně jako další ukázka simulace dopravní nehody, kterou si pro děti připravili sokolovští hasiči se zdravotníky ze Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Roli osoby zraněné a zaklíněné ve vozidle po dopravní nehodě, si vyzkoušela jedna z paní učitelek, která se role zhostila bravurně. Hasiči předvedli dětem, jak probíhá vystříhání osoby z havarovaného vozidla a zdravotníci jak se nakládá na nosítka a odváží do sanitky. Po ukázkách si pro děti připravili koncert lidé z denního centra Mateřídouška, kteří jim zazpívali známé písníčky z pohádek.

Na děti čekalo také 10 stanovišť, kde plnily různé úkoly a ověřovaly si vědomostní znalosti, které získaly během roku při práci se Zápisníkem psa Ajaxe. Poznávaly například dopravní značky, skládaly znak Policie České republiky, procvičovaly si znalosti první pomoci, vyzkoušely, jak je náročná masáž srdce na figuríně, prohlédly si vozidlo Záchranné zdravotnické služby nebo se u hasičů seznámily s tím, jaká nebezpečí na ně mohou číhat doma a na co si dát pozor, když budou sami doma o prázdninách.  Vyzkoušely si také balistické vesty nebo chůzi s „opileckými“ brýlemi, které simulují stav podnapilosti. Jedním ze stanovišť bylo také měření rychlosti radarem, kde si děti vyzkoušely, jak rychle umí běhat. Za odměnu si také mohly na památku udělat otisk svého prstu.

Za každý splněný úkol dostala třída razítko pejska Ajaxe a na konci akce na všechny děti čekala od Ajaxe odměna v podobě omalovánek, pexes, propisek, hodin a odznaků.

"Den se vydařil, počasí nám přálo a děti si tak připravený program náležitě užily. Už se všichni těšíme na další ročník Dne s Ajaxem a děkujeme Krajskému úřadu Karlovarského kraje, že financuje nákup Ajaxova zápisníku pro děti z celého Karlovarského kraje," uvádí tisková mluvčí Policie ČR nprap. Kateřina Krejčí.

"Poděkování patří samozřejmě také všem zúčastněným policistům, HZS Karlovarského kraje a ZZS Karlovarského kraje a jejich vedení za vstřícnost, jelikož bez nich, by se tento úžasný den nedal uskutečnit. Nesmíme opomenout také na společnost SOTES Sokolov, která umožnila konání této akce na jejich prostranství, a to zcela zdarma," dodává nprap. Kateřina Krejčí.


Zdroj: Policie ČR

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.06.2018 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy