Rotava: Základní škola oslavila 50 let, vydala Almanach a pozvala hosty (TV Západ)

Oslavy 50. výročí Základní školy v Rotavě spojené s dnem otevřených dveří a školní Akademií se uskutečnily v pátek 16. června. Přípravy trvaly celý školní rok a žila jimi celá škola.

dezinfekce

„Podíleli se na tom úplně všichni pedagogičtí pracovníci, protože dneska byla v podstatě zahájena tato akce a školní akademií vyvrcholí. Školní akademie se z celé školy nezúčastnilo pouze 25 dětí,“ potvrdila ředitelka školy Dana Fialová.

Mezi pozvanými hosty se kromě syna prvního ředitele školy pana Fraňka objevila řada z těch, kteří pomáhali školu v minulosti udržet při životě, ale i současní pracovníci a zástupci města. Ti se společně podívali na dokument o škole.

„V každém případě jsme zde zopakovali historii. Tzn., kdy se škola stavěla, jak vypadaly úpravy a první vstup dětí do školy. Protože vlastně uplynulo deset let od posledního vstupu, tak jsme tam zobrazili posledních deset let. Byly v tom vidět akce dětí, činnost školní družiny a v podstatě všechny aktivity, které škola dělá, mimo běžnou výuku, protože to se pochopitelně hlavně učíme. Nezapomněli jsme také zviditelnit naše učebny, na které jsme pyšné, tzn. multifunkční učebnu, ve které probíhala vlastní prezentace, potom obě dvě učebny výpočetní techniky, přípravná třída, první třída. Asi bych mohla vyjmenovat ještě další a další učebny včetně školní knihovny, ale myslím si, že celá naše škola je taková velká výstava, protože v učebně výtvarné výchovy vznikají práce žáků, které potom zdobí stěny chodeb, schodišť a učeben. A důležité je to, že děti si tu svoji výzdobu neničí, hrdy jsou na svou práci,“ s uznáním uvedla ředitelka.

Pozvaní hosté měli možnost před samotným zahájením Dne otevřených dveří projít školu. Kromě rekonstruovaných a moderně vybavených učeben má škola i ty, které na svůj čas teprve čekají. Například cvičná kuchyňka nebo dílny. Ty alespoň dostanou malé vylepšení, ke kterému se přímo během prohlídky zavázal majitel rotavské strojírenské firmy. 

„Já jsem přislíbil pomoc, protože jsme byli i ve školních dílnách a protože jsem strojař, mám tady nedaleko firmu Rotas strojírny, tak k tomu mám trochu vztah. Přímo na místě jsem slíbil, že ty ponky, když je zdemontují, jim zrepasujeme a zrekonstruujeme,“ slíbil Jiří Hrůza, majitel strojíren Rotas Rotava.

Rotavskou Základní školu navštěvuje okolo dvouset dětí a žáků, patnáct z nich je v přípravné třídě. Škola se také účastní inkluze a má šikovné pedagogy.

„Naši učitelé připravili metodické materiály, které byly vystaveny nahoře v aule. Jsou to takové metodiky s pracovními listy pro jednotlivé nejen ročníky, ale i předměty. Všechno si vyrobili naši učitelé,“ pochválila sbor Fialová.

Všichni účastníci ranního setkání si odnesl nejen oživené vzpomínky, ale také drobnosti, které mu umožní si školu připomenout i později.

„Každý host dostal almanach, který je zpracován za celé padesátileté období. Na každý rok je tam situováno, jaká důležitá akce byla a týkala se jak provozu školy, tak jednotlivých žáků a činnosti zřizovatele. Pak tam pochopitelně bylo DVD, které všichni hosté zhlédli. Také jsme tam měli blok, který jsme získali v rámci jednoho z projektu, který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Na závěr jsem všem zúčastněným dala zvoneček, který jsme obdrželi od zřizovatele a já jim za to děkuji,“ dodala Fialová.

Právě dobrá spolupráce se zřizovatelem je důležitá pro další rozvoj školy.

„Je to tak, jak to má být. Paní ředitelky se snaží získat od zřizovatele co nejvíce peněz. Snaží se, aby zřizovatel investoval. Zřizovatel říká, no mohlo by těch peněz být méně, ale sám jste viděl, jak škola i školka vypadá. To je zásluha právě toho vedení,“ popsala starostka Rotavy Iva Kalátová.

Celodenní program oslav měl ještě několik částí, o kterých budeme informovat v další reportáži.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy