Rotava: Malovat mě učil Pepa Lada, vzpomíná stoletý Svatoslav Karpíšek (TV Západ)

Výjimečné životní jubileum si připomněli v Rotavě. Zdejší občan Svatoslav Karpíšek oslavil sté narozeniny. Pogratulovat mu přišli nejen zástupci města, ale i hejtmanka kraje. Jeho třiasedmdesátiletý syn o svém otci prozradil jaký je a několik zajímavostí.

dezinfekce

„No pohodový. Není s ním žádný problém, nic. On si pořád maluje. K jídlu sní vše. Nemá s tím problémy. Ráno snídá vždycky dvě jablka, chleba a kávu, to je všechno. Jeho oblíbeným jídlem jsou škubánky s česnekem. Což už těžko někdo dělá. Tak mu to vařím akorát já,“ usmál se Zdeněk Karpíšek. 

Ve slavnostně vyzdobené místnosti v přízemí rotavské radnice na oslavence čekali zástupci města včetně vedení.

„Ta situace, při které jsme tady, je vzácná. Pro mě až dojemná, protože nejen to, že je nejstarším občanem našeho města, ale celého Kraslicka. Myslím si, že si ani neuvědomujeme, co sto let života znamená. Ve městě jsou to dvě generace, které se vystřídají. Samozřejmě jsem ráda, že přišel i doprovod, že nám opečováváte našeho občana tak, jak opečováváte, jestli si to můžu dovolit takto říct. 36.500 dní moudrosti a životní zkušenosti. Já Vám přeji pane Karpíšku, aby Vám zůstal smysl pro humor, aby Vás i dále bavil sport (ČT Sport), a ta čtyřiadvacítka (ČT24). Od města máte dárek, je to od všech občanů, my Vám to pouze předáváme. Všichni, co tu jsme, jsme přišli kvůli Vám. Děkujeme za to přáníčko, topoděkování, děkujeme moc,“ poděkovala oslavenci starostka Iva Kalátová.

Pogratulovat přijela i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Ta se pana Karpíška po předání kytice a dárkového koše zeptala na jeho recept na dlouhověkost. 

A stoletý pán, který po celou dobu bavil přítomné svými průpovídkami, a na kterém byla vidět velká duševní svěžest, neznal odpověď. Zmínil jen, že vůbec necítí svou stovku, jen ho bolí hřbet a že se těší na štrůdl. A na pusu. Dostal nakonec z každé strany jednu.

Přítomným zmínil také své přátelství s Josefem Ladou, který jej přivedl k malování. Všem přinesl vlastnoručně malovaný obrázek na památku. Od té doby prý namaloval přes tisíc obrázků. Ještě hodinu před setkáním se této své vášni věnoval. V mládí pan Karpíšek s úspěchem sportoval a dotáhl to až na mistra Jižních Čech na 100 metrů volný způsob. 

Pěknou oslavu nejstaršího občana celého Kraslicka zakončil podpis do pamětní knihy města a neformální posezení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy