Ostrov: Zrekonstruovaná železniční zastávka byla slavnostně otevřena

Poslední páteční podvečer před Vánocemi patřil v Ostrově slavnostnímu otevření nově zrekonstruované železniční zastávky v Krušnohorské ulici, která je součástí cyklostezky Ostrovské rondo (otevřena v r. 2013).

dezinfekce

Početné publikum se na chvíli přeneslo do doby před více jak sto lety a přiblížilo si čas, kdy byla tato zastávka v době rakousko-uherské monarchie poprvé otevřena. Proto bylo ponecháno i její původní označení, protože Ostrov nesl v této době ještě název Schlackenwerth. Tehdy tato železnice navazovala na Buštěhradskou dráhu a spojovala Ostrov s Jáchymovem. Složitý terén mezi těmito městy předurčil dráze horský charakter a největší stavbou byl Jáchymovský tunel.

Poslední vlak, již motorový, vyjel z ostrovského nádraží 3. srpna 1957. 

V současné době bude zastávka sloužit jako odpočívadlo pro cyklisty, je v ní umístěno i malé muzeum (dobová drážní kancelář), informační tabule, které seznamují s historií stavby a WC. Opětovné otevření proběhlo přesně po 121 letech – tedy 22. prosince. Celkové náklady rekonstrukce budovy dosáhly výše 2,5 mil. korun, přičemž polovinu hradilo město Ostrov z vlastních prostředků a druhou polovinu pokryla dotace - projekt rekonstrukce objektu bývalé železniční zastávky a jeho přestavba na cyklistické odpočívadlo byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Akce se zúčastnila celá řada významných hostů - starosta města Kurort Oberwiesenthal Mirko Ernst, krajský radní pro oblast zdravotnictví a zároveň zastupitel Jan Bureš, starosta města Josef Železný, místostarosta Petr Šindelář, místostarostka Ilona Leupold, páter Marek Bonaventura Hric z Katolické farnosti v Ostrově, paní Lada Baranek z Nadace St. Joachim, ostrovští a chomutovští ostrostřelci, Podkrušnohorský spolek velocipedistů, divadelní spolek Ochotníci Ostrov a zástupci médií. Celým podvečerem provázela moderátorka Lena Pintnerová, o hudební doprovod se postarala flašinetářka Eva Haufová, v roli rakouského vojáka rozesmál publikum referent ORUP MěÚ Ostrov Petr Česák. Účastníci první jízdy k zastávce, která vedla od ostrovského nádraží, obdrželi jako dárek hrnek s motivem této stavby a „placku“, kde je vyobrazená slavná historická lokomotiva.

Vedení města děkuje všem, kteří se na této akci podíleli. Nebylo to jednoduché a každá byť malá podpora dala sílu pokračovat v tomto boji za záchranu zastávky. Bylo to dlouhých pět let, ale konec určitě stojí za to – to ostatně můžete posoudit sami.

O tom, že bude znovuotevřena železniční zastávka jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy