Ostrov: Výstava betlémů bude plná zajímavostí (TV Západ)

Velký svátek všech ostrovských betlemářů je již za dveřmi. V sobotu 2. prosince se otevře v 17 hodin klášterní kostel Zvěstování Panny Marie vernisáží výstavy betlémů.

dezinfekce

Kromě místních se představí i exponáty unikátní sbírky pana Bohumila Duška a Kathariny Klauer. 

„To už jsme si přivezli betlémy, takže máme tady asi šestnáct betlémů z celého světa, což bude vlastně kolekce na prvním kůru,“ uvedla vedoucí klášterního areálu Jaroslava Uremovič Jůnková. 

Kromě patra budou betlémy po celé veřejné části kostela, v loňském roce jich bylo kolem stovky a velký zájem o vystavování je i letos. 

„Základem všech těch výstav a letos už je to devatenáctý ročník, jsou ostrovští betlémáři, výrobci a sběratelé, takže to je kostra. Bez nich by to nešlo. A to jsou naši hlavní vystavovatelé, kteří celý rok pracují pilně na svých betlémech. Takže určitě tam bude vidět nějaký posun. Ale my se snažíme každý rok přinést něco nového. Tak letos budeme mít tady jednu velkou specialitu. Pan Dušek nám zajistil mimořádně unikátní betlém, tzv. Příbramský betlém od soukromého sběratele, takže ten tady bude vystaven. Budeme mít opět mechanický betlém, zase jiný, než byl loni. To byl velmi oblíbený kousek z loňské provenience a dokonce my máme s panem Duškem smlouvu nebo domluvu, že vyrábí speciální klášterní betlém. Ale ten bude až příští rok, až bude tedy to jubilejní dvacáté výročí,“ prozradila vedoucí areálu. 

Kromě pana Václava Kopeckého, který nejraději pracuje s olšovým dřevem nebo Milouše Kota, jenž preferuje lípu, se na výstavu chystá také pan Lesser se svým kufříkovým betlémem. Paní Janischová se našla ve sbírání papírových betlémů a byla jednou z hlavních iniciátorek zdejší tradice vystavování. 

„Můžete si něco jako vylepšit nebo jako přizpůsobit, ale víceméně dodržovat, neboť to jsou klasické. Tady je Aleš, tady je Wenig a to obzvláště miluji z toho důvodu, že tam mám krále Jiřího z Poděbrad. To je zajímavé. Ten tam umístil na koně krále Jiřího z Poděbrad, takže to se mi velmi líbí. No a potom tam máme Ladu, to je takový  prostší jako lidový betlém, ale lidi, je zajímavé, velice ho milují a když nevystavím jako Ladu, tak už se ptají: A proč tady není třeba Lada? Tak jako je velmi oblíbený. No a tento betlém, to jsem dostala od paní Hánové. Ne takhle jako v celku, ale jako zase jsem si s tím pohrála a je zajímavé, že já jsem vůbec si nevšimla dlouhou dobu jedné důležité záležitosti, která není v žádném jiném betlému,“ uvedla Zdenka Janischová. 

Jakou zajímavost tento betlém obsahuje se dozvíte na výstavě, na kterou se již všichni velmi těší. 

„Já se nejvíc těším na vernisáž, protože to už je všechno hotovo, všechno připraveno. A ta vernisáž je takové vyvrcholení těch příprav. Mně tady pomáhá celý kolektiv studentů a spolupracovníků, takže to je vždycky pro nás taková velká oslava. Přijede i právě pan Dušek, přijedou sem i někteří z těch sběratelů dalších a bude to takové hezké vyvrcholení. Zazpívají nám tady opět děti ze ZUŠky, z dětského pěveckého sboru Andílci pod vedením paní Bodlákové. A to je vždycky ta slavnostní nálada. Všichni si nakonec zazpíváme nějakou tu koledu a tím začne advent. A my letos máme, betlémaři, mimořádné výročí, protože je to doložených osm set let od vzniku prvního betlému. Tak to je prostě něco neuvěřitelného, že víme, kdy to bylo, kde to bylo, kdo to udělal a že vlastně se ta tradice tak chytila, že třeba i u nás, ačkoliv spousta lidí říká, že nevěří, tak ale na ty betlémy a na toho Ježíška v jesličkách se rádi přijdou podívat a přijdou se naladit na ten hezký čas,“ dodala Jůnková. 

Je připravena také soutěž pro děti Můj betlém i kvíz pro návštěvníky se zajímavostmi z některých exponátů. Kostel Zvěstování Panny Marie je běžně otevřený pro veřejnost od středy do neděle od 10 do 18 hodin, ale během adventní doby zde bude fungovat každý den.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy