Ostrov: Přicházejí nápady na zlepšení života ve městě (TV Západ)

V rámci participativního rozpočtu města Ostrova mohou obyvatelé podávat své nápady na zlepšení života ve svém okolí. První nápady se již začínají scházet na speciálně připraveném webu.

dezinfekce

Akce je součástí širšího strategického plánu města. 

„Strategické plánování je velmi důležité, není to tady žádná novinka. První strategický plán jsme schválili už v roce 2005. Tehdy mezi nejdůležitějšími pilíři rozvoje města byl rozvoj podnikání, drobného průmyslu, ale také cestovní ruch. Tím spíše mi chybí daleko větší pozornost věnovaná cestovnímu ruchu v současné strategii. Bylo mi přislíbeno, že se tomu ještě budeme věnovat. Takže věříme, že se to podaří, protože cestovní ruch to není jen, že sem přijdou turisti podívat se do muzea. Ale to je normální korektní průmyslové odvětví, které přináší spoustu peněz a byla by velká škoda, aby Ostrov se na tomto příjmu nepodílel,“ uvedl člen Kulturní komise města Ostrova Marek Poledníček.

Konkrétní nápady do participativního rozpočtu jsou pestrou směsí malých a větších projektů. Lidé chtějí dodržování rychlosti silničního provozu a u školských zařízení snížení na 30 km/h, stavbu cyklistického parku, zřízení veterinární pohotovosti, přírodní biotopové koupaliště nebo cyklotrasu Vykmanov - Květnová včetně bezpečného přechodu silnice I/13.

„Ostrov by si zasloužil nějaké busty, řeknu, význačných osobností, které se nějakým způsobem výrazným zapsaly do historie Ostrova. Napadla mě samozřejmě v první řadě otázka Oty Hofmana, který miloval ostrovský děti celé roky, jezdil za nimi a děti měli rádi jeho. Tak tady by se mi líbilo, kdyby byla lavička Oty Hofmana s panem Tau, ta by se mi líbila. Myslím si, že by to byla i velká atrakce pro turisty, kteří přijdou do Ostrova. A potom taková druhá věc, která by se mi líbila, kdyby tady byla busta pana Šlezingera, protože uvažuje se tady pořád o nějakém pomníku, o nějakém periskopu, jak ho zviditelnit. A mně by se líbila taková busta, kde by nějakým vygravírovaným způsobem bylo popsané potom, kdo to byl, jak se zasloužil, proč je tak významný pro Ostrov. A to by se mi líbilo, tyhle dvě věci,“ prozradil své návrhy ředitel Kulturního domu Ostrov Karel Tetur. 

Nedostatek míst pro setkávání lidí v Ostrově vnímá obyvatelka města Jana Klimešová. Provozuje mimo jiné cestovní agenturu a řešení situace vidí v posledních letech velmi oblíbené modulárních domcích. Ty se dají podle potřeby instalovat i na zajímavá místa a poté zase odstranit. Jednu stavbu z kontejnerů z lehké pozinkové konstrukce má na vlastní zahradě.

„Po Covidu se s tím roztrhl, se zájmem, pytel a ti lidé opravdu strašně moc chodí sem se dívat. A v tuto chvíli nejvíce je to využíváno pro rekreační bydlení a pro bydlení seniorů a startovací bydlení,“ popsala Klimešová - Cimická. 

Zároveň tyto mobilní domky mohou sloužit jako zázemí pro nejrůznější činnosti. 

„Bývalý klášter, posvátný okrsek, kde je velice krásný pozemek. Konají se tam velice hezké akce a pak se to odveze a vlastně už tam není za čím jít. Je tam Ekocentrum. Z Ekocentra už nemůžu si zajít na tu kávičku třeba, takže si dovedu představit, že někdo vymyslí, nějaký projektant, z kontejnerů projekt, postaví k sobě 3, 5, jeden, 7, nevím a vytvoří tam stabilně místo setkávání. Část bude zastřešená, třeba volná pro klienty, kteří si tam přijdou sednout, nepotřebují žádnou obsluhu, jenom budou vlastně pod nějakým přístřeškem, budou tam nějaké lavice, lavičky nebo židličky, které nikdo neukradne, budeme je muset zabezpečit. A součástí toho může být samozřejmě třeba kavárna, vinárna, čajovna nebo mě napadají úplně jiné ještě věci. Třeba nějaká místnost pro tvořivé dílničky, malování. Je toho asi spoustu,“ vyjmenovala obyvatelka Ostrova. 

S pobytem v modulární konstrukci má zkušenost i přes zimní období. 

„Máme tam peletková kamna, podlahové topení. Dá se tam udělat samozřejmě jednotka vytápění, chlazení - topení. To všechno tam ještě i připravíme, dovybavíme. V ostatních realizacích už třeba toto máme, protože to není jediný domeček, který tady je. Za mě je to minimalisticky, hezky, rychle, vyřešené a jde o to, že vlastně my jsme to měli tak, že jsme se dohodli, zaplatili jsme zálohu a za 6 týdnů to sem přijelo hotové, to znamená v pátek to přivezli, za hodinu a půl tady nikdo nebyl, my jsme to napojili na všechny sítě, které byly v tu chvíli potřeba, což bylo připravené. A vlastně v neděli už jsme tady spali, už jsme to zkoušeli, jestli tam jsme schopní spát,“ dodala majitelka kontejnerového bydlení.

S domky se dá dále pracovat, po obložení dosáhnou na energetickou kategorii A. Oživení prostorů v Ostrově by tak mohlo být řešeno i tímto způsobem. Paní Klimešová se proto rozhodla zapojit svůj návrh do participativní části strategie města na webu www.ostrov2040.cz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy