Ostrov: Po opravách kaple sv. Anny má vzniknout stálá expozice (TV Západ)

Pohřební kaple sv. Anny v Posvátném okrsku v Ostrově pravděpodobně získá, po chystané další etapě rekonstrukčních prací, novou reprezentativní expozici. Podle návrhu výstavního libreta s názvem Mementori mori – tedy pomni na smrt – by se měla dotýkat této problematiky v barokním období.

dezinfekce

„V druhé etapě jsme si schválili milion sedm set tisíc korun a bude to navazovat na předchozí první etapu, kde bylo rekonstruováno opláštění kaple, odvodnění, sanace omítek a dělala to firma Ďurica. Z toho důvodu jsme druhou etapu zvolili provést se stejnou firmou,“ uvedla místostarostka Ostrova Kateřina Domalípová.

Expozice naváže na opravy interiérů v druhé etapě, které začnou v dubnu a potrvají zhruba do června. Ideová náplň stálé výstavy bude reflektovat unikátnost krajinného a urbanistického celku zdejšího bývalého kláštera.

„Ta expozice umožní vznik poutavého návštěvnického okruhu zaměřeného na barokní epochu a myslím si, že tato výstava je dobře koncipována jako reprezentativní přehlídka, jejímž smyslem je vlastně prezentovat problematiku vnímání pomíjivosti člověka a smrti v dané době, tedy v baroku,“ dodala Domalípová. 

Výstavní námět počítá také se spoluprací s předními odborníky na problematiku muzejní pedagogiky z Katedry dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Vše by mělo být přístupné laické veřejnosti formou přednáškových cyklů, vydávání publikací či využití moderních technologií. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy