Ostrov: Mirákl se chystá na tříletý vrchol, Mistrovství světa v Belgii (TV Západ)

Vrchol tří let snažení se blíží pro ostrovskou taneční skupinu Mirákl, která působí pod zdejší Základní uměleckou školou. Od 27. listopadu vypukne v belgickém De Panne Mistrovství světa v moderním a jazzovém tanci kam veze Mirákl 23 choreografií ve všech věkových skupinách jak ve formacích, tak malých skupinách, ale i sóla a dua.

dezinfekce

„My se věnujeme uměleckému tanci a to disciplínám contemporary neboli současnému tanci a jazzu. A ano, součástí přípravy tanečníků je gymnastická a akrobatická průprava, ale i baletní, technická a samozřejmě taneční. A tu se snažíme zprostředkovávat jak my, hlavní trenéři a trenérky, které za námi dojíždí z Prahy, ale snažím se vždy dovézt našim tanečnicím i nějaké lektory ze zahraničí, takže když přijdete někdy na naší lekci, tak jsou vedeny i v angličtině,“ uvedla vedoucí a zakladatelka skupiny Mirákl Andrea Burešová. 

Taneční skupina má v současné době 72 licencovaných členů, kteří se zúčastňují soutěží a dalších 50, kteří se teprve připravují. A to ve všech věkových kategoriích již od čtyřletých děvčat.  

„V současné době máme mini kategorii, ta je do osmi let. Od osmi do dvanácti let je hlavní dětská kategorie, do šestnácti juniorská a od sedmnácti let tančí dívky v dospělé kategorii,“ přiblížila vedoucí. 

Během covidových omezení skupina fungovala dva roky online, včetně zahraničních trenérů. Nyní se již ale soustředí na zmíněný vrchol nejen této sezony. 

„A proto se i teď těšíme na to mistrovství světa, protože to bude první taneční mezinárodní soutěž, kde se opravdu představí po covidu celý svět. Takže budou tam týmy například z Ameriky, Kanada, Spojené státy americké, ale i z Jižní Ameriky, Mexiko, Brazílie, když půjdeme na východ, tak potom to je Litva nebo i Japonsko. Takže samozřejmě bychom rádi uspěli v takové konkurenci, ale zároveň se těšíme i na velkou inspiraci, protože v každém tom světadíle se ten tanec vyvíjí trochu jinak a i když jsme online spojení, přes Instagramy a jiné sítě a sledujeme ty týmy, tak se těšíme, až je uvidíme live právě na mistrovství světa v Belgii,“ popsala Burešová. 

Úspěchy a ocenění jsou hlavní viditelnou stránkou činnosti taneční skupiny, ale pro každou z členek je především partou, kam se rádi vrací a prožívají své emoce. 

„Za námi jsou vidět ty medaile a ty poháry a je to milá třešinka na dortu. Ale pro mě jako pedagoga je asi nejvíc to, že ty dívky se tady cítí bezpečně. Mohou přijít na místo, kde mohou být samy sebou, což třeba i v pubertě je hrozně důležité. Mít někoho, s kým můžu něco sdílet a ať to jsou i rodiče nebo pak ty kamarádky, tak to je druhá věc, která vlastně díky tanci tady u nás je, že prostě to není jenom o tom, jak se chovají na parketě, ale jak vystupují i mimo parket, jak se učí zodpovědnosti. Učí se tomu, že když máme nějaký cíl, tak musíte pro ten cíl něco udělat. Učí se tomu, že musí hrát fair play. To je u nás taky hrozně důležité,“ zdůraznila hlavní vedoucí skupiny.

A slova své trenérky potvrzují i svěřenkyně. Například třináctiletá Kristýna Hudečková, která tancuje od 5 let, od sedmi chodí do Miráklu a na Mistrovství světa se, podobně jako ostatní, velmi těší.

„Nejvíc se těším na to duo, protože já jsem na mistrovství světa nikdy duo netancovala, tak se moc těším. Ale hlavně vždycky na těch soutěžích jsou hrozně hezké atmosféry. Je to vždycky hrozně velké, jako posunutí, že vidím, jaké jsou ty ostatní týmy. Je to fakt super vidět,“ řekla mladá tanečnice.

Tréninky jsou náročné, třikrát týdně po dvou a půl hodinách a nezřídka se pracuje také o víkendu. Přesto si uchovávají týmového a vítězného ducha. 

„Je to tady fakt super. Občas jsou jako asi všude jsou nějaké takové ty neshody, ale fakt to tady mám hrozně moc ráda. Je tady skvělá atmosféra a holky jsou hrozně - je to takový fakt safe place (bezpečné místo), podle mě, společně pro všechny,“ dodala Hudečková. 

Šestnáctiletá Rozálie Horká tančí v Miráklu od svých 9 let. Nejprve ve formacích, nyní v juniorské kategorii patří do menší výběrové skupině a pravidelně vystupuje v jazzových sólech. 

„Mě na tom baví to, že z toho mám potom radost, že přijdu domu a jsem taková plná energie a mám dobrou náladu. Taky mě na tom baví kolektiv, že jsme tady jako dobrá parta holek a taky trenéři. Tady máme super trenérku, hlavní uměleckou vedoucí Andreu Burešovou a pak ještě choreografkou Martu Šafářovou a která vždycky přijde s úžasným nápadem na choreografie. A mě to vždycky udivuje, s čím dokáže přijít,“ popsala Horká. 

Důležitou součástí tance je velké množství kostýmů, které nejsou zrovna levné a vyžadují údržbu a péči.

„Spolupracujeme s Ivou Syptáková, se švadlenou, ale také některé věci i dokupujeme a poté si je i kamínkujeme, že tam dáváme takové flitříky, ale také nám hodně pomáhají rodiče i s rekvizitami, například tatínkové, že nám je i dělají, letos udělali takovou stěnu, která byla rekvizitou pro nejúspěšnější choreografii tohoto roku. A to byla Symfony for Hands,“ dodala mladá tanečnice z Miráklu. 

Zapojení rodičů je pro skupinu klíčové nejen v podpoře dětí, ale také v pomoci s kostýmy a rekvizitami a dalšími činnostmi, především v rámci zájezdů. Ve svém zázemí dolaďují nyní i detaily na nadcházející vrchol posledních let. 

„Snažíme se vždycky jet. Máme takovou užší skupinu rodičů, která jezdí opravdu takový jako pomocný asistenční tým, kde pak máme různé úlohy podle toho, na co zrovna jsme zaměření. Ale jezdí i ostatní rodiče od ostatních dětí, který nám potom tvoří ten fanouškovský tým. Což je fajn, že ty děti mají podporu a ví, že v tom hledišti mají někoho, kdo jim fandí,“ popsala Dana Fošenbauerová.

Pochvaluje si důkladnou fyzickou přípravu malých tanečnic spojenou před každým tréninkem s dostatečným protažením a dlouhodobou spoluprací s fyzioterapeuty. Motivace tanečnicím nechybí, stejně tak jako energie. 

„Těch funkcí je spousta. Já tedy jezdím hlavně jako zdravotník, protože jsem dětská doktorka, takže jezdím s dětmi hlavně jako zdravotník a taková ta lékařská podpora. Ale jinak jste viděli jako kostymérka, kosmetička a psycholožka, prostě co je zrovna potřeba. Tak to máme asi všichni, že zrovna to co je nutné, tak se řeší a bez ohledu na to, kdo tam zrovna je. Já mám pocit, že oni asi mají nějaký záložní zdroj energie, který asi nikdy se nedá vyčerpat. Takže oni opravdu ano, tančí pořád. I ty moje doma tančí i u čištění zubů, takže myslím, že to mají všechny ostatní stejně. To je taková studnice energie,“ dodala Fošenbauerová. 

Sledovat úspěchy ostrovských zástupců na Mistrovství světa bude možné online. Odkazy najdete na stránkách skupiny www.mirakl.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy