Objevte kouzlo starých tisků v Knihovně latinské školy

Už jste navštívili expozici Knihovny latinské školy, která je od ledna letošního roku k vidění v budově jáchymovské radnice? Pokud ne, pak se nabízí skvělá příležitost, jak spojit její prohlídku s přednáškou vedoucího oddělení zámeckých knihoven Národního muzea v Praze a odborníka na staré tisky a rukopisy Petra Maška. Akce se měla uskutečnit již tuto sobotu 14. března v sousední Královské mincovně, ale byla z důvodu mimořádných opatření v souvislosti s aktuální situací zrušena.

dezinfekce

Knihovna latinské školy obsahuje především prvotisky z konce 15. století a tisky ze století následujícího. Vedle četných teologických spisů jsou zde knihy z oborů přírodovědeckých (zoologie, geografie), z historie, práva, filologie a řady dalších. Unikátem je soubor knih „libri catenati,“ neboli knih na řetězech, který je rozhodně největším v České republice. Přednáška věnovaná jedinečné expozici starých tisků a rukopisů začíná v 17 hodin. Po jejím skončení mohou zájemci v doprovodu přednášejícího Petra Maška navštívit přímo expozici Knihovny latinské školy v sousední budově radnice.

Akce se koná v rámci cyklu „Krušné hory - malé pohoří světového významu“ a je součástí propagace zápisu Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Další podrobnosti najdete na webu Muzea Karlovy Vary.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy