Nejen vojenští nováčci by mohli najít zázemí v Karlovarském kraji

Dát lidem vzdělání i práci, zlepšit dopravu, obnovit vojenské tradice a zajistit bezpečnost. Čtyři hlavní důvody, proč ministr obrany Martin Stropnický a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová dnes podepsali deklaraci o spolupráci.

dezinfekce

Dokument stvrzuje dřívější dohodu resortu a kraje, že se na Karlovarsko vrátí vojáci. V regionu by mohla vzniknout pobočka střední vojenské školy, ve Vojenském újezdu Hradiště výcvikové centrum pro armádní nováčky, karlovarské letiště se má stát detašovaným pracovištěm vzdušných sil a urychlit by se měla také výstavba dálnice D6 do západních Čech.

V současně době je v České republice pouze jedna střední vojenská škola, a to v Moravské Třebové. V Čechách by možnost vojenského středoškolského studia měla vzniknout právě na Karlovarsku, pravděpodobně otevřením speciálního vojenského studijního oboru v některém z už existujících krajských středoškolských zařízení.

„V době, kdy se hodně mluví o bezpečnosti, s kterou právě armáda může významně pomoci, je další možnost vojenského vzdělání nanejvýš aktuální. O studium v Moravské Třebové je trvale velký zájem,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

„Pokud by možností studia bylo víc, je samozřejmě pravděpodobnější, že střední vojenské vzdělání získá více lidí. Když vše dopadne podle našich představ, první studenti by mohli do lavic v Karlovarském kraji zasednout už od příštího školního roku,“ dodává Martin Stropnický.    

V horizontu čtyř let by pak Ministerstvo obrany chtělo v Karlovarském kraji vybudovat nové výcvikové centrum. Mělo by vzniknout ve Vojenském újezdu Hradiště, kde už dříve posádka byla, a mělo by v něm sloužit 200 až 300 vojáků. Stávající výcvikové zařízení ve Vyškově kousek od Brna je už na hranici své kapacity.

„Velmi oceňuji zájem pana ministra obrany o Karlovarský kraj. Je logický a pomůže všem. V minulosti u nás byla kasárna na různých místech regionu, působilo tu až 20 tisíc vojáků. Postupně však odešli, mnoho budov zůstalo prázdných, lidé přišli o práci a ve výsledku to vedlo k odlivu obyvatel,“ vysvětluje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Návrat vojáků je velkou příležitostí, jak nalákat do kraje nové lidi a těm stávajícím zvýšit bezpečnost i vzdělání. Také to podpoří zaměstnanost, protože při provozu v kasárnách najde práci řada občanů. A samozřejmě se více využijí stávající kapacity karlovarského letiště, které by podle ministerského strategického dokumentu záložních letišť v ČR mohlo mít kombinovaný civilní i armádní provoz,“ doplňuje Jana Vildumetzová.  

Karlovarská hejtmanka věří, že se také podaří konečně vybudovat plnohodnotnou dálnici D6 a související silniční napojení do Radošova, kudy by se vojenská technika z výcvikového střediska měla přesouvat. Fungující infrastruktura je totiž pro armádu naprosto klíčová. Stavba tří úseků D6 by měla začít v brzké době.   

Zatímco v minulosti působilo v Karlovarském kraji na 20 tisíc vojáků, aktuálně je jich cca 150. Poslední kasárna v Klimentově u Mariánských Lázní se zavřela v roce 2004. Armáda přitom hraje významnou roli nejen v souvislosti s bezpečností, o které se hodně mluví v kontextu s migrací. Česká republika je transitní zemí a právě přes Karlovarský kraj migranti často putují do Německa, region má 240 kilometrů společných hranic s Bavorskem a Saskem.

Karlovarského kraje se také týká program Restart, tedy hospodářská restrukturalizace v rámci strategického rámce, který letos v lednu schválila vláda. Jde totiž o region s nejmenším počtem obyvatel, kde nejvíc občanů má pouze základní vzdělání a kam nevede žádná dálnice. Kraj je přitom nejen turisticky zajímavý (jen letos v prvním pololetí se v něm ubytovalo 504 893 návštěvníků, což znamená meziroční nárůst domácích hostů téměř o 14 procent, zahraničních turistů bylo dokonce o zhruba 24 procent víc), ale logicky se nabízí v něm navázat na to, co dříve dobře fungovalo - spolupráce s armádou.  

O programu Restart jsme vás již informovali zde a o tom, že se chce armáda postupně vrátit do kraje zde.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy