Region: Program na restart kraje má řešit palčivé problémy (TV Západ)

Schválení akčního plánu vlády na restrukturalizaci tří znevýhodněných regionů, včetně našeho Karlovarského, přinese miliardy korun. Klíč k rozdělení financí neexistuje. Jednotlivé prostředky se budou čerpat více programy jednotlivých ministerstvech.

dezinfekce

„Čili nedá se dopředu říct, kolik který region dostane. Záleží to na kvalitě žádostí, kvalitě jednotlivých projektů a investičních akcí. My samozřejmě v rámci Úřadu zmocněnce vlády budeme s jednotlivými regiony a příslušnými žadateli z regionů spolupracovat. Budeme jim pomáhat a každoročně vyhodnocovat úspěšnost čerpání a předkládat o tom zprávu vládě. Podle toho se potom budou další každoroční akční plány aktualizovat,“ vysvětlila Gabriela Nekolová, Regionální zástupce zmocněnce vlády.

Návrhy na 65 konkrétních opatření se týkají podpory podnikání a investic, vylepšení infrastruktury či stabilizace lidských zdrojů v jednotlivých regionech. 

„Problémů je hodně. Odliv mladých lidí. Lidé nám z kraje odcházejí a do kraje se nám nevracejí, a to především proto, že tady nenajdou kvalifikované pracovní místo a také řádné finanční ohodnocení. Chybí nám dopravní infrastruktura, jak ta silniční - nemáme pořádně dostavěnou dálnici D6. Mnoho let se to slibuje. Byť v letošním roce by měly být zahájeny tři  úseky – obchvat Řevničova, obchvat Lubence a úsek Řevničov – Nové Strašecí. Je to celkem 16 km. Pořád ale chybí 79 km. Trápí nás silnice I/13 z Karlových Varů do Chomutova, která je velmi zatížená a je tam velmi obtížný průjezd obcemi jako je Stráž nad Ohří, Boč. Trápí nás i letištní doprava, naše mezinárodní letiště, které má obrovský potenciál. Bohužel nám pořád klesá počet cestujících, a to především z toho důvodu, že na našem letišti nemohou přistát všechny typy letadel, protože máme krátkou a úzkou vzletovou a přistávací plochu. Dokud ji nerozšíříme a neprodloužíme, tak tady všechny typy letadel nebudou moci přistávat a nebudou tady moci přistávat ani velkokapacitní letadla. Tudíž naše letiště nebude v budoucnosti konkurenceschopné,“ shrnula nejviditelnější potíže kraje jeho hejtmanka Jana Vildumetzová.

Cílem akčního plánu je co nejlépe zacílit vládní podporu v postižených regionech, a na základě konkrétních opatření zastavit jejich zaostávání a nastartovat růst. Program má pojistky proti zneužití. Peníze se budou rozdělovat přímo z Prahy. Navíc řada opatření nebude mít finanční charakter.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy