Meteorologové varují. Silný vítr vystřídají sněhové jazyky a náledí

V úterý 1. ledna a ve středu 2. ledna bude severozápadní vítr v nárazech místy dosahovat 17 až 22 m/s (60 až 80 km/h). Ve středu se bude místy tvořit náledí a zmrazky. Od středy 2. ledna až do pátku 4. ledna hrozí od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků.

dezinfekce

Výstraha - silný vítr 
Od úterý 01.01.2019 od 15:00 do 02.01.2019 do 18:00 hodin. 

Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina

Dopady a doporučení
Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Výstraha - sněhové jazyky
Od středy 02.01.2019 od 00:00 do 05.01.2019 do 00:00 hodin

Pravděpodobnost výskytu větší než 50%
Karlovarský kraj, Liberecký kraj,

Očekávejte - zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Při cestování sledovat dopravní zpravodajství. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.

Výstraha - náledí
Od středy 02.01.2019 od 00:00 do 03.01.2019 do 00:00 hodin

Pravděpodobnost výskytu menší než 50%
Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj

Lokálně se bude vytvářet náledí nebo zmrazky po předchozích srážkách a tání sněhu.

Pozor na - nebezpečí úrazů při uklouznutí. Problémy v dopravě a zvýšenou nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.


Zdroj: Český hydrometeorologický ústav


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy