Mariánské Lázně: Na festivalu jablek byl oceněn i projekt Třešňovka (TV Západ)

Každoroční připomínka podzimního času je mariánskolázeňský Festival jablek. Ten letošní se odehrál v neděli 15. října za slunečného a chladného počasí na místní kolonádě.

dezinfekce

Na akci si našlo cestu mnoho zájemců, řadu jich přilákala známá zpívající fontána. Ale i množství prodejních stánků. V těch bylo kromě jablek možné zakoupit také sušené ovoce, česnek, pražené jádroviny, slovenské uzeniny a výrobky ze sýrů nebo šperky, loutky a nejrůznější občerstvení. 

Na kolonádě byla k vidění výstava Stromy v krajině a starých regionálních odrůd jablek. Prezentovaly se i výpěstky v hlasovacím klání Českého zahrádkářského svazu o "Nejkrásnější jablko". Pro děti pak organizátoři připravili různé úkoly a skládačky a jednu výtvarnou soutěž o ceny.

Po 13. hodině festival oficiálně zahájila salva Privilegovaného měšťanského střeleckého sboru ze Stříbra. 

Poté byly vyhlášeny výsledky soutěže o "Nejchutnější jablečný moučník". Na třetí pozici se umístila studentka zdejší Hotelové školy Marie Eidelpesová se svým Jablečným francouzským koláčem. Druhou příčku obsadila s Jablečno – smetanovým moučníkem Kateřina Gruntová. Zvítězili, podobně jako v předchozím ročníku, dva studenti stejné školy Vladimír Tutoký a Petr Svoboda za Jablečný Sacherův dort. Recept najdete v textové části reportáže. Úspěšná dvojice si odnesla také Cenu za kreativitu. 

Třetím nejkrásnějším jablkem návštěvníci zvolili odrůdy Albrechtovo Martina Klána. Pro pěstitele to bylo již třetí totožné umístění v řadě. Druhou pozici si vydobyla Eva Damovská a stejně jako v případě prvního místa Ivany Mosesové jsou oceněná jablka neznámé odrůdy. 

Výtvarná soutěž pro děti, kde měli účastníci za úkol nakreslit Jablkožrouta, vyhlásila prvních pět příček. Třetí skončila Ema Fiedlerová, druhá byla Sofie Bílá a nejvíce se porotě líbil obrázek Alice Venhodové.

Podruhé se udělovala ekologická cena Zelená hvězda za mimořádný počin v oblasti životního prostředí. 

„My jsme dostali celou řadu návrhů od toho vyznamenat osobnosti, anebo ty samotné ekologické počiny. Můj názor je, že budeme preferovat to, co opravdu za minulý rok někdo vytvořil, něco obnovil, zachránil a to, co udělalo město Loket, ta revitalizace území, se nám všem jevilo jako asi nejlepší počin za rok 2022,“ přiblížil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec. 

Cenu za letos dokončenou obnovu třešňového sadu převzal starosta Lokte.

„A nachází se tam další oddychové zóny, lavičky. Stejně tak v rámci toho environmentálního projektu pro drobná zvířata, různé zádrže. Jsou tam i další atrakce, které přispěly ke zkulturnění tohoto opuštěného území. Můžete ho najít nad nově vzniklým terminálem v Lokti, přímo kousek od centra. A navíc je z něj nádherný pohled na hrad Loket a na tu atmosféru a panorama,“ popsal Zdeněk Bednář. 

O hudební doprovod Lázeňského festivalu jablek se postarala karlovarská funky skupina Dry Band se zpěvákem a saxofonistou Danielem Suchým. Vystoupil také folklórní soubor Marjánek. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy