2004 – Sokolov: Dvousložková cena vody zatěžuje městské organizace (TV Západ)

Zavedení dvousložkové ceny vody, ke kterému došlo od počátku letošního roku, způsobuje finanční problémy řadě sokolovské městských organizací. Důvodem jsou často předimenzované vodoměry, za které je třeba platit mnoha tisícové paušální částky.

dezinfekce

Značný nárůst plateb za vodu zaznamenaly například instituce, v jejichž budovách se nacházejí kryty civilní obrany. Do většiny z nich totiž vede zcela nevyužívané potrubí přes obří, a tedy i nejdražší měřiče. Problémy mají ale i další.

„V případě Sokolova se to týká téměř všech organizací, především škol, SOTESu (Sokolovské technické služby) a Sokolovské bytové. Jejich vodoměry samozřejmě byly budovány ještě možná v éře socialismu, čili v dobách, kdy spotřeba vody byla výrazně vyšší. A protože teď platba za vodu je přímo závislá od velikosti vodoměru, je třeba, aby si je vyměnili, což přinese náklady,“ popsal situaci starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Sokolovská radnice chce na výměny vodoměrů použít část peněz, které od vodohospodářské společnosti dostává za pronájem vodovodních zařízení. Mezi postižené organizace by měl být rozdělen jeden milion 400 tisíc korun, což je částka, kterou od vodohospodářů v letošním roce získá město navíc oproti původním očekáváním.

„Navrhujeme Zastupitelstvu, aby část těchto peněz věnoval nebo převedl na tyto organizace, aby tyto problémy do konce roku vyřešily,“ naznačil mechanismus Jakobec.

Na výměny vodoměrů má být určena částka 600 tisíc korun a zbývajících osm set má pak pokrýt zvýšené platby za vodu. Dostat by se přitom mělo na všechny městské organizace, kterým nový systém účtování vody způsobuje problémy.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy