Kynšperk: Škola oslavila republiku Dnem otevřených dveří (TV Západ)

V rámci oslav stého výročí republiky se konal v pátek 26. října Den otevřených dveří na Základní škole v Kynšperku. Žáci spolu s pedagogy připravili nebývale rozsáhlý program, který zahrnoval řadu zajímavostí z celého uplynulého století.

dezinfekce

„Přípravy na dnešní den byly opravdu dlouhé. Třídní učitelé, ale i učitelé, kteří nejsou třídní, se svými žáky pracovali již od začátku měsíce října. Den otevřených dveří byl naplánovaný už v srpnu a byl to den právě ke stému výročí republiky, protože ne každý z nás může toto zažít. Všichni k tomu přistoupili s neobyčejnou vervou, nadšením, zápalem. Už jen, než jsme to prošli, tak jsme doopravdy viděli, že si naši žáci připomněli prezidenty, jejich oblíbená jídla, jejich oblíbené činnosti a významné – zlomové osmičkové roky. Na prvním stupni - přehlídka hraček, se kterými si hráli naši rodiče a prarodiče a s kterými si hrají oni dnes. Myslím si, že všichni si zaslouží obrovské poděkování za to, co pro nás připravili,“ poděkovala všem ředitelka Základní školy v Kynšperku Lenka Hrušková Bursová.

Paní ředitelka zahájila Den školním rozhlasem.

„Pojďte se mnou oslavit mé krásné jubileum. Je mi sto let. Vaše Česká republika. Použila jsem slova paní učitelky Čábelkové. Je to připomínka toho, čím naše Česká republika je,“ přiblížila ředitelka.

Pětiapůlhodinový program dne obsahoval řadu zajímavých ukázek, kterých se účastnili nejen žáci a učitelé, ale přišli i rodiče nebo prarodiče dětí.

„Přišel např. dědeček řezbář, babička paličkářka se svou kamarádkou, která dělá zajímavou metodou velikonoční vajíčka, teta, která učila děti šít na stroji. V další třídě jsme mohli vidět paní učitelku s kolovrátkem. Velmi mě těší zájem rodičů, prarodičů a dalších příbuzných, kteří dnes přišli a věřím, že ještě do odpoledních hodin přijdou,“ dodala Hrušková Bursová.

Děti z prvních tříd si připravily téma Oslava narozenin republiky. Druháci pak výstavu a ukázky hraček od roku 1918. Třetí A měla téma Dříve a dnes. Třetí B pak Josefa Ladu a 1. republiku a osobnost prezidenta Masaryka. 

Čtvrtá A předvedla Galerii roku 1918 a kavárnu, čtvrtá B program s názvem Oblékání v průběhu století, kde si děti mohly vyzkoušet práci na kolovrátku.

Pátá A zpracovala téma Prezident první a poslední, pátá B prezidenti ČR a pátá C Vánoce 1918 a 2018. Zde byl vidět velký rozdíl mezi vánoční výzdobou současnou a minulou.

Žáci druhého stupně si připravili téma Naši prezidenti, ale i Zlomové osmičky, Lahůdkářství u Paukerta, Kavárnu u Čapků, Živé fotografie a hudební vystoupení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy