Kraj je bohatší o další přírodní památku

Novou přírodní památkou se může pochlubit Karlovarský kraj. Do seznamu přibylo chráněné území Toto-Karo, které se nachází v Doupovských horách.

dezinfekce

Přírodní památkou se stalo díky unikátnímu biotopu a zvláště chráněným druhům živočichů. Soustava rybníků byla mimo jiné již v minulosti zařazena mezi významné krajinné prvky. 

Předmětné území leží v Ptačí oblasti Doupovské hory. Vodní plochy prokazatelně náleží do biotopu vegetace parožnatek, který je zároveň i prioritním biotopem soustavy Natura 2000. Kromě toho jde o jedno z nejcennějších útočišť řady dalších zvláště chráněných druhů živočichů. V lokalitě je k vidění významná populace obojživelníků včetně kuňky ohnivé a čolka velkého.

„Vydali jsme nařízení, aby se oblast stala přírodní památkou. Už to byla chráněná lokalita, na přírodní památku nyní ale dostaneme možnost získat finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová na včerejší tiskové konferenci.

Přírodní památka se rozkládá v katastru Bochova a Těšetic. Dle nařízení Karlovarského kraje zde lze jen se souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody stavět, provádět jakékoli terénní úpravy, měnit druh anebo způsob využití pozemků či například zřizovat myslivecká zařízení.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy