Karlovy Vary: První republika se bude slavit i v knihovně

Do letošních oslav významného jubilea naší republiky, do oslav sta let od vzniku samostatného Československa, se zapojila i Krajská knihovna Karlovy Vary. Kromě množství přednášek na téma například významných osmičkových roků posledních 20. století nebo vývoje architektury v našem regionu v tomto období či Retročtení, které se bude konat 30. listopadu, připravila knihovna také jednu opravdu velkou výstavu.

dezinfekce

„Když jsme přemýšleli jak nejlépe připomenout stoleté výročí, řekli jsme si, že návštěvníci jistě ocení, když budou moci tak zvaně historii vidět na vlastní oči. Vybrali jsme období První republiky a připravili výstavu, kde bude opravdu na co koukat,“ říká ředitel krajské knihovny Vratislav Emler.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen vzácné historické dokumenty, listiny, noviny či fotografie ale také spoustu dobových artefaktů. Vystaveny budou historické součásti výstroje pracovníků drah, četníků, policie či československých legionářů,“ dodává.

Na výstavě První republika, která začíná vernisáží 29. 10. a potrvá až do 7. 12. 2018 v centrální hale knihovny ve Dvorech budou k vidění také dva nevšední porcelánové exponáty. Jedním z nich je lázeňský pohárek zhotovený přímo pro prezidenta Edvarda Beneše a je ozdoben jeho zlatým monogramem. Druhým je porcelánová plaketa – litofanie s portrétem prezidenta T. G. Masaryka zhotovená k 10. výročí vzniku ČSR. Oba tyto předměty pocházejí z produkce porcelánek na Karlovarsku a zapůjčil je ze svých sbírek Hrad Loket o.p.s.

Celá výstava by se tedy jistě neobešla bez přispění dalších organizací i jednotlivců. Materiály a artefakty ze svých sbírek laskavě zapůjčili Státní okresní archiv Karlovy Vary, Státní okresní archiv Cheb, Muzeum Karlovy Vary, Hrad Loket o.p.s., Mgr. Vladimír Bružeňák, Ing. Josef Macke, Jindřich Nový a PhDr. Stanislav Burachovič.

S touto velice zajímavou výstavou jsou také spojeny dvě doprovodné akce. Jednou z nich je přednáška Mgr. Milana Augustina na téma „Vznik Československé republiky a Karlovy Vary,“ která bude součástí vernisáže výstavy 29. 10. 2018 od 17.00 hodin a bude se konat v sále krajské knihovny.

A druhá doprovodná akce čeká zájemce 28. 11. 2018 od 17.00 hodin v sále knihovny ve Dvorech. Jedná se o blok přednášek na téma První republika v Karlovarském kraji. 

Mgr. Milan Augustin nás seznámí s „Dolarovou půjčkou – pokusem o poválečnou konsolidaci Karlových Varů,“ která měla parodoxně za následek svízelnou finanční situaci města na mnoho let a jejíž nepříjemné závazky pak vyvstaly ještě v 80. letech 20. století. 

PhDr. Vladimír Vlasák bude hovořit o českém menšinovém školství v období první Československé republiky, Jindřich Nový se s posluchači „projede“ městskou i meziměstskou dopravou v Karlových Varech v roce 1918 a PhDr. Vladimír Bružeňák připomene tragické vyvrcholení česko-německých vztahů v září 1938 v našem regionu. 

Obě doprovodné akce jsou zdarma. 

Výstava První republika 29. 10. – 7. 12. 2018 centrální hala knihovny ve Dvorech, vernisáž 29. 10. 2018 od 17.00 hodin; otevírací doba výstavy PO-PÁ 9.00-19.00 hodin, SO 9.00-15.00 hodin. 


Zdroj: Bc. Michaela Němcová, Krajská knihovna Karlovy Vary

Fotogalerie

Komentáře

  • Před 6 roky

    Vážená paní Němcová.Buďte té dobroty a odpovězte starému sběrateli lázeňských pohárků a milovníkovi VARů,děkuji

  • Před 6 roky

    Vážená paní Němcová,dobrý den.Jsem starý sběratel lázeňských pohárků.Koupím ten Váš pohárek do sbírky.Prodáte?Nebo jiný a starší.Zdravím O.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy