Karlovy Vary: Prodávali různé zboží na internetu. Peníze si ponechali a kupujícím nic neposlali

Karlovarští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání 20leté ženy a 22letého muže z Karlovarska, které obvinili ze spáchání přečinu podvod spáchaného formou pomoci.

dezinfekce

Takového jednání se měli dopustit během roků 2016 a 2017. V místě svého tehdejšího bydliště v Karlových Varech měl obviněný muž prostřednictvím internetu umisťovat na různé internetové portály k prodeji různé zboží. To měl konat v úmyslu vylákat finanční prostředky a tím se neoprávněně obohatit. Poškozené tak uváděl v omyl, přičemž si byl vědom, že zboží nedodá. Přesto požadoval za dodání požadovaného zboží zaplacení celé popř. zálohové částky předem na bankovní účet 20leté obviněné ženy. Ta věděla, že došlé peníze pochází z trestné činnosti a i přesto si je ponechali pro vlastní potřebu a žádné objednané zboží zákazníkům neposlali. Celkem se takového jednání dopustili v 73 případech a poškozeným způsobili škodu kolem 60 tisíc korun, avšak s úmyslem vylákat celkovou částku ve výši nejméně cca 105 tisíc korun.

Teď jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

Prevence:
Policisté varují, aby lidé při nákupu zboží prostřednictvím internetu byli obezřetní a vždy zvážili věrohodnost prodejce, zjistili si o něm co nejvíce informací, prověřili recenze a zboží raději neplatili převodem z účtu předem.

Online nákupy se těší stále větší oblibě. Zdaleka ne ve všech případech však jde o zkušenost pozitivní, příkladem je výše zmíněný případ. Hlavním lákadlem nečestných obchodníků bývají většinou neobvykle nízké ceny nebo prodej zboží, jež nikdo jiný nemá či už není běžně v nabídce. Za signál nedůvěryhodnosti lze podle odborníků považovat i to, že obchodník ve svých kontaktech nezveřejňuje adresu sídla. Jde přitom o údaj, který musí na svém webu uvádět ze zákona. Tak jako u běžných nákupů nebo rozhodování o produktu je ideální řídit se vlastními zkušenostmi, radami přátel, recenzemi a v neposlední řadě také tím, co se o obchodníkovi píše na internetu. Čím více informací se podaří k prodejci zjistit, tím lépe eliminuje riziko spojené s nákupy u podvodníků.

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.04.2019 08:00




0 +
 

Hlavní zprávy