Karlovy Vary: Muzeum hostilo Národní zahájení Noci muzeí (TV Západ)

Asociace Muzeí a Galerií České republiky pořádá již 15. ročník Festivalu muzejních nocí. Její Národní zahájení letos poprvé proběhlo v našem kraji. A to v pátek 17. května v prostorách Muzea Karlovy Vary. Jubilejní ročník se odehrává v 517 institucích ve 158 městech.

dezinfekce

„Jsme velmi rádi, že si nás organizátoři vybrali, abychom právě zde v Karlových Varech zahájili Festival muzejních nocí, což je pro nás velkou ctí a velmi si toho vážíme,“ poděkovala organizátorům náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

„Jistě jsme byli osloveni hlavně díky tomu, že jsme v loňském roce zvítězili v kategorii Muzejní počin roku, kdy odborná komise z Asociace muzeí a galerií a Ministerstva kultury vyhodnotila, že rekonstrukce a expozice v Karlových Varech byla nejlepší,“ uvedla ředitelka karlovarského muzea Lenka Zubačová.

Karlovarská část Festivalu probíhá pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové a primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové. 

Své zdravice přednesli - Petr Bouška, radní Statutárního města Karlovy Vary pro oblast kultury, Irena Chovančíková, předsedkyně Asociace muzeí a galerií ČR, Vlastislav Ouroda, náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví a Martina Lehmannová, předsedkyně Českého výboru Mezinárodní rady muzeí.

V hudební části se představila Anežka Krupiaková, žákyně 5. třídy ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary ze třídy Miroslavy Lendělové, kterou na klavír doprovodila Renata Pitrová.

Během zahajovacího programu byla předána drobná ocenění vítězům Cen Gloria Musaealis za rok 2018. Jednu z cen – Zvláštní ocenění - obdrželo také Chebské muzeum za publikaci „Květena Soosu a okolí“ autorů pracovníka muzea Jiřího Brabce a Jiřího Velebila.

„A  pro veřejnost od půl osmé do 24 hodin máme otevřené brány našeho muzea zcela zdarma, kdy je pro ně  připraven jednak zábavný kvíz, kdy musí něco hledat v expozici, odměna je nemine a potom kolegové převlečeni za dobové postavy, které jsou spjaté s dějinami Karlových Varů budou provázet naše hosty. Návštěvníci se mají určitě na co těšit,“ popsala Zubačová.

V rámci zahajovacího programu také proběhl koncert Karlovarského symfonického orchestru v Zanderově sále Císařských Lázní. Do více než tři týdny trvajícího festivalu se v Karlových Varech připojily také Galerie umění, Městská galerie, Galerie Supemarket WC a návštěvnické centrum Becherovka. V dalších dnech pak Královská mincovna v Jáchymově, Městské muzeum a dva kostely ve Františkových Lázních. Den před samotným závěrem přehlídky se přidá také Knihovna, Muzeum a Informační centrum v Aši. Podrobné informace o festivalu najdete na adrese www.muzejninoc.cz.

Muzeum Karlovy Vary se také chystá na jednu z největších akcí v sezóně.

„Čeká nás filmový festival. To je pro nás hlavní impuls, co atraktivního připravit nejen na festival, ale na tu hlavní sezónu, která je přes celé léto. Letos děláme ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy a Barrandovskými ateliéry výstavu, která se bude jmenovat Český filmový plakát z let 1931-1948. Půjde o velmi unikátní plakáty, které ještě nebyly zvlášť moc zveřejněny. Bude to doplněno o barrandovské kulisy a dekorace, abychom návštěvníkům dokreslili, jak to v tom filmařském světě chodí. V době festivalu tam budou dvě akce Den pro festival, které budou prezentovat nové projekty, které Barrandovská studia připravují,“ pozvala Zubačová.

Podrobnosti k nové expozici, výstavách a dalších akcích najdete na webových stránkách muzea na adrese www.kvmuz.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy