Karlovy Vary: Ceny nejlepším autorům povídek 12. ročníku Literární soutěže jsou rozdány

Již podvanácté vyzvala Krajská knihovna Karlovy Vary v říjnovém Týdnu knihoven amatérské autory k napsání povídky do nového ročníku Literární soutěže.

dezinfekce

Ti mohli až do 31. 12. 2018 zasílat své práce inspirované mottem patrona do Krajské knihovny Karlovy Vary. Patronem ročníku byl básník, prozaik, publicista a překladatel Petr Borkovec. A motto znělo: „To kam dáš lampu v pokoji, mění tvůj život víc než přátelé.“

„Nemyslel jsem vůbec na povídky o lampách, lampičkách, žárovkách, světle, stínech a tmě,“ říká Petr Borkovec.

Představoval jsem si prostě texty, v nichž budou hrát důležitou roli věci a jejich názvy a jejich podrobný popis a jejich dějiny. To bych rád četl, říkal jsem si. A stalo se. I když lamp v těch deseti povídkách, z nichž jsem vybíral, svítilo dost,“ dodal.

Do 12. ročníku přišlo 37 povídek, z nich porota složená z knihovníků, literátů a dalších odborníků, vybrala 10 finalistů, které pak posuzoval právě patron a vybral tři vítězné práce. Povídky do soutěže přišly z celé České Republiky. Přišly z Prahy, Děčína, Plzně, Nové Paky, Hradce Králové, Chomutova, Klokočova, Starých Splavů a také z Týniště nad Orlicí a Vidonic Pecky. Nejvzdálenější místo, odkud přišla povídka, byl Šumperk. Z Karlovarského kraje přišlo 11 povídek a 1 byla přímo z Karlových Varů. 

Jedním z pravidel soutěže byl minimální věk přispěvatelů omezený 14 rokem. Nejmladší autorce, která do soutěže poslala svou povídku, bylo 15 let. Nejstarším účastníkem byla rovněž žena ve věku 76 let. Průměrný věk autorů byl 34 let. Ženy poslaly 22 povídek a muži 15. 

Povídky deseti nejúspěšnějších autorů, které vybrala porota, byly zveřejněny v tradičním Almanachu soutěže, který je k dispozici zájemcům v Informačním středisku knihovny v hlavní budově ve Dvorech nebo je volně ke stažení na knihovním webu.

Výsledky 12. ročníku Literární soutěže Krajské knihovny Karlovy Vary:
1. místo: Jan Pytel, povídka Jeremiáš
2. místo: Olga Olajda Habásková, povídka Musíme utéct
3. místo: Martin Hák, povídka Edith a Ludwig 

Cena poroty:  Jan Pytel, povídka Jeremiáš

Absolutním vítězem 12. ročníku Literární soutěže se tak stal, jak sám o sobě říká, občasný divadelní a autor literárních textů Jan Pytel z Plzně. 

O konání této soutěže jsme vás informovali zde.

Zdroj: Bc. Michaela Němcová, Krajská knihovna Karlovy Vary

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.03.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy