Františkovy Lázně: Začala již 224. lázeňská sezóna (TV Západ)

Lázeňská sezóna s pořadovým číslem 224 byla zahájena v sobotu 20. května ve Františkových Lázních. Jejím mottem byla otázka, zda se mohli potkat král valčíků Johann Strauss mladší s dramatikem Johannem Wolfgangem Goethem.

dezinfekce

Prosluněnou Národní třídu lemovaly prodejní stánky s pestrým sortimentem od občerstvení po suvenýry. Před hudebním pavilonem u Františkova pramene organizátoři připravili posezení, které se postupně zaplnilo diváky. Městem prošel tradiční průvod tvořený kostýmovanými postavami, tanečníky a herci. Nechyběli zástupci Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou, následovaní vedením města, poslanci, zástupci partnerských a lázeňských měst, Karlovarského kraje i zdejší lázeňské společnosti. Mažoretkám v zelených kostýmech připomínající vojenské uniformy se střapatými čepci z mopů, vyhrával do kroku Městský dechový orchestr Cheb pod vedením Jiřího Smitka.

Poté divákům představil moderátor oslav Jindřich Skopec v roli Johanna Strausse mladšího jednotlivé zástupce a někteří z nich přednesli své zdravice.

„Přeji Františkovým Lázním úspěšnou lázeňskou sezónu, mnoho lázeňských hostů, jak těch tuzemských, tak zahraničních. Přeji vám, abyste se tady všichni dobře cítili, a abyste se k nám vždycky rádi vraceli,“ pozdravila přítomné hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Radní partnerského města Bad Soden připomněla také společné výročí obou měst.

„Avšak kromě zahájení lázeňské sezóny máme dnes ještě jednu příležitost k oslavám. A sice před pětadvaceti lety bylo uzavřeno partnerství mezi městy Františkovy Lázně a Bad Soden. Tehdejší starostové měst podepsali partnerskou listinu v roce 1992,“ uvedla Renate Richter. 

Město usiluje o zapsání na seznam památek UNESCO. 

„A já budu věřit, že až budeme zahajovat příští rok 225. sezónu, budeme mluvit o tom, že město Františkovy Lázně je zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO,“ popřál starosta Jan Kuchař.

Světoznámé prameny, které učinily město Františkovy Lázně vyhledávaným místem pro léčbu nejrůznějších neduhů, jsou každoročně požehnány.

„Aby měly v sobě sílu, aby byly zdravé, aby byly uzdravující a také požehnané,“ uvedl velmistr Řádu Křížovníků s červenou hvězdou Josef Šedivý.

A poté se hosté spolu s částí veřejnosti vydali na tradiční požehnání pramenům. 

V pavilonu u Františkovy pramene se poté odehrával další program dne. Sám autor valčíku Na krásném modrém Dunaji jej potom oddirigoval a pozval k tanci skupinu dobových tanců Wings. 

Program pokračoval až do večerních hodin a vystoupili na něm například František Nedvěd nebo Dixieland Messengers Praha. V parku u Informačního centra bylo po celý den zábavný program pro děti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy