Františkovy Lázně: Ve městě se bude konat jubilejní 20. ročník literárního festivalu

Jubilejní 20. ročník festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL) budou ve dnech 3. až 12. listopadu 2017 hostit světově proslulé Františkovy Lázně.

dezinfekce

Město, kam v minulosti rádi jezdívali slavní spisovatelé, básníci a umělci, opět přivítá spisovatelskou elitu, regionální autory a příznivce české i německé literatury. Právě zastoupení tvůrců z obou stran hranice povyšuje Františkolázeňský festival na mezinárodní událost.

A jelikož je letošní ročník jubilejní, bude se pyšnit hvězdným zastoupením. Mezi pozvanými literáty bude například slavný český prozaik Vladimír Páral, novinář a spisovatel Pavel Kosatík, básník a písničkář Jiří Dědeček, Markéta Hejkalová, Dona Kaprálová, Zbyňka Šolcová, Radek Malý, Martin Zborník, Barry Webb z Anglie nebo režisér Jiří Vondrák. Svoji tvorbu dále představí autoři z našeho regionu, například letos debutující svým románem Milan Hloušek.

Z německých autorů se pak na festivalu objeví např. Sabine Dittrich, Carola Kupfer a Tanja Krombach, která také zastupuje významného partnera festivalu LFL Deutsches Kulturforum östliches Europa (Německé kulturní fórum pro východní Evropu).

„Dvacátý ročník je pro nás velkou výzvou. Organizační přípravy jsou v plném proudu a my všichni usilovně pracujeme na tom, aby letošní jubilejní českoněmecké Literárky byly pro všechny nezapomenutelné,“ za přípravný výbor prohlásila Alena Vávrová.

Festival tradičně zahájí galavečer, který se uskuteční v pátek 3. listopadu ve společenském sále Františkolázeňského Casina. Velkým tahákem také bezpochyby bude ve čtvrtek 9. listopadu koncertní party s kapelou Sto zvířat. O den později 10. listopadu se ve stejném prostředí odehraje slavnostní ukončení LFL, kde nebude nouze o mnohá překvapení.

Nabitý festivalový program nabídne také mnoho doprovodných akcí. Veřejnost se bude moci zapojit do Běhu s knihou či se zúčastnit poetických procházek městem, které připravuje tradičně Městské muzeum Františkovy Lázně v obou jazykových variantách, německy a česky. Dále nebudou chybět autorská čtení ve vybraných lázeňských domech. V Chebské literární lázni, v přednáškovém sále Knihovny v Chebu se pak lidé budou moci setkat s básníkem Jiřím Žáčkem.

Pro školáky navíc bude vyhlášená výtvarná a literární soutěž, jíž se mimo jiné zúčastní děti z devíti zemí, takže nebudou tentokrát dětské „Literárky“ pouze pro Základní školu a ZUŠ Járy Cimrmana. 

Chybět nebude ani loni premiérová jízda Happeningovým vlakem plným literátů, muzikantů a malířů, kteří společně zamíří z Chebu přes Františkovy Lázně až do německého Hofu. Vlakem se svezou také novináři, pro které bude na první festivalový den připravena „Tisková konference na kolejích“ v konferenčním vagonu Českých Drah.     

Mottem pro 20. ročník je Zpívaná poezie. S tím jen zdánlivě nesouvisí zapojení LFL 2017 do celostátní akce Den poezie, s poctou českému básníkovi K. H. Máchovi, které se konají pod patronací Ministerstva kultury ČR.

„Náš staronový festival je známý již od roku 1982. Nyní se k jeho oživené tradici přidávají další a další podporovatelé, kteří mají rádi literaturu a přejí si jejich pokračování,“ doplnila Alena Vávrová. Současně zmínila, že ani letos nebudou chybět jeho zakladatelé a dlouhodobí organizátoři festivalu Miroslav Huptych a Josef Kejha.

Vyhlašovateli 20. ročníku LFL jsou město Františkovy Lázně a spolek Literární Františkovy Lázně, z.s., festival je pod záštitou Českého centra mezinárodního PEN klubu v Praze. Starosta Jan Kuchař výrazným způsobem pomohl tradici tohoto festivalu v nové podobě obnovit. Velkou zásluhu na německém rozměru celé akce má Olga Kupec, která působí na obou stranách hranice.


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Destinační agentury Poznej Sokolovsko



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy