Františkovy Lázně, Karlovy Vary: Lidský hyenismus nezná mezí

Ve čtvrtek dne 4. ledna 2018 došlo k okradení 91letého seniora z Františkových Lázní. K tomu mělo dojít dopoledne po deváté hodině. Zcela nevidomý muž šel jako každý den na ranní procházku.

dezinfekce

Když se vracel zpět domů, chtěl zjistit, zda nemá poštu. V tu dobu se na chodbě nacházela i nějaká žena, kterou měl požádat o to, aby mu přečetla, zda je pošta určena pro něj. Žena uvedla, že opravdu jeden z dopisů je na jeho jméno, ale k vydání chce, aby jí předložil občanský průkaz. Z tohoto důvodu jí vzal muž k sobě do bytu, kde měl daný doklad. Toho žena využila a po výmluvě, že potřebuje na toaletu, začala prohledávat jeho byt. V tento moment ostražitý muž zpozorněl a vytušil, že je něco špatně. Uzamknul svojí skříň, kde měl finanční hotovost a klíč si uschoval při sobě. Následně žena z bytu utekla pryč. Kontrolou svých osobních věcí muž zjistil, že mu byla odcizena finanční hotovost kolem 250 korun, kterou měl uschovanou u dokladu, který ženě ukazoval. Poté zavolal na policii. Dle popisu žena mluvila česky bez přízvuku, ve věku kolem 35 – 40 let.

Další případ, tentokrát podvedeného 89letého seniora, se stal v létě minulého roku. V Karlových Varech seniora oslovili na ulici 25letá žena a 26letý muž s tím, že jim dluží peníze. Poškozený muž vzhledem ke svému věku jim uvěřil a z bankomatu vybral 7 tisíc korun, které jim dal. Sdělil jim i své telefonní číslo, a proto jej po několika dnech znovu kontaktovali se stejnou lží. Poškozený i tentokrát uvěřil a předal jim dalších 5 tisíc korun. Naposledy byl kontaktován na konci října, kdy vybral dalších 10 tisíc korun, které předal jako údajný dluh.

Karlovarští kriminalisté sdělili 25leté ženě a 26letému muži z Karlových Varů podezření ze spáchání přečinu podvod. Za uvedené jednání jim tak v případě prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Prevence:
Kriminalita páchaná na seniorech je zvláště nefér především z morálního hlediska. Senioři představují v současnosti pro vědu o zločinu zajímavou skupinu. Je to dáno prostým faktem – populace stárne, počet občanů v seniorském věku v zemích EU roste. S tímto demografickým trendem souvisí řada konkrétních jevů ve společnosti. Mezi ně patří i otázky kriminality páchané v období stáří. Stále platí, že senioři jsou mnohem častěji obětí než pachateli trestných činů.

•  Důvěřujte, ale prověřujte !!!
•  Dejte si pozor, ať nenaletíte různým podvodníkům.
•  Buďte opatrní.
•  Nesdělujte své osobní údaje, žádejte o kontakt na žadatele.
•  Mějte na paměti, že pachatelé zneužívají zranitelnosti a mnohdy naivity starších lidí.
•  Nedůvěřujte neznámým lidem.
•  Nesvěřujte cizím osobám své úspory.
•  Poraďte se s nejbližšími, než dáte peníze člověku, který od vás žádá peněžní „pomoc“.

V případě podezření z podvodu nebo zjištění podvodu, volejte Policii České republiky na telefonním čísle 158.

nprap. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy