Cheb: Festival Chebské dvorky začíná ve čtvrtek 13. června (TV Západ)

V Chebu vrcholí přípravy na jednu z největších kulturních akcí pod širým nebem – festival Chebské dvorky. Již ve čtvrtek 13. června odstartuje třídenní přehlídka uměleckých projektů s mezinárodní účastí v historickém jádru města.

dezinfekce

„Ve čtvrtek ráno se nainstalují výstavy. Návštěvníci budou mít možnost vidět již od 10:00 hodin všechny výstavy, budou probíhat workshopy. Večer bude slavnostní zahájení, které spojíme i se zahájením vernisáží všech dvorků. Na zahájení nám zahraje kapela minus123minut a i v dalších dnech je program velice bohatý,“ přiblížil zahájení ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Na dvaadvaceti dvorcích představí více než 200 vystavujících autorů zhruba tisícovku exponátů. Chybět nebude i oblíbená afterparty v klubu Underground.

„Celý festival se oficiálně jmenuje Krajský festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí. Samozřejmě tomu bude i letos tak. Tím, že Chebské dvorky se staly určitým fenoménem na celostátní scéně, tak zde vystavují autoři skutečně z celé republiky, i když těch regionálních je na jednotlivých expozicích také hodně. Samozřejmě se věnujeme i regionální hudbě, takže diváci budou mít možnost vidět kapely z našeho kraje. Co se týče zahraničních účastníků, tak letos zde budou Němci, Švýcaři, Francouzi a další. Vedle těch klasických výtvarných žánrů, ať už je to fotografie, grafika, malba, sochy, performance, instalace apod., tak jsou to i projekty jednotlivých souborů, klubů, takže budeme na některých dvorcích představovat skupinové expozice. Co se týče živého umění, tak je připravena celá řada divadelních představení, ať už pro děti nebo dospělé. Chtěl bych zmínit, že ani v letošním roce neopomeneme módní přehlídku,“ vyjmenoval Illek. 

Tradičním vrcholem festivalu bývá sobotní večerní vystoupení u Městské knihovny.

„Představíme divadelní, cirkusové – takové zvláštní představení, budou to Bratři v tricku a Holektiv se svojí hrou Lov,“ prozradil ředitel Galerie 4.

Letošní ročník vzniká nejen za velkého nasazení všech zaměstnanců Galerie 4, ale také díky řadě sponzorů ať už soukromých firem a osob.

„Všem samozřejmě děkuji, protože bez jejich pomoci by se to nemohlo vůbec konat. Ale s tou největší pomocí, kterou máme, tak ta je od města Cheb, kde jsme pro letošní rok získali grant. Takže za ten také děkujeme. Samozřejmě my jsme příspěvková organizace Karlovarského kraje, takže i Kraji je potřeba poděkovat. Festival se koná pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje. Doufáme, že se i z Kraje na nás přijedou podívat,“ uvedl Illek. 

Festival má kromě své umělecké stránky i společenskou funkci. Termín akce a atmosféra během ní přiláká do města množství těch, kteří využijí příležitost se opět po roce setkat s přáteli. A co si nenechá na letošních „Dvorcích“ ujít ředitel Galerie 4?

„Určitě to budou některé koncerty - Kapitán Demo, Midilidi, Jan P. Muchow. To jsou věci, které bych chtěl vidět. Určitě si nenechám ujít závěrečné divadelní představení. Půjdu se ale samozřejmě podívat i na všechny výstavy. Chtěl bych se třeba buď zúčastnit nebo podívat na workshop bubenický, který bude letos. Takže je toho hodně,“ dodal Illek. 

Dále se například v galerijním klubu chystá projekce fotografa Petra Našice z natáčení filmů Miloše Formana a Emira Kusturici či Jana Hřebejka. Studentskými filmy se letos opět představí Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku a Ateliér filmové a TV grafiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Chybět nebude Slam Poetry Exhibice, divadelní pohádky pro děti, improvizace, designová tvorba a další.

Podrobný program festivalu včetně mapky naleznete na webu www.chebske-dvorky.cz. V případě nepříznivého počasí jsou výstavy a program přesunuty do krytých prostor.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy