Aš: Obnova nejstarší památky ve městě je součástí plánů revitalizace okolí bývalého evangelického kostela

V roce 2024 si město připomene 300 let nejstarší stavby ve městě. Tou je kamenný mostek, nacházející se v místě již neexistujícího hřbitova, u stejně neexistujícího evangelického kostela.

dezinfekce

Koncept záchrany památkově chráněné stavby je zařazen do plánů obnovy širšího území s převažující zelení, o velikosti cca tří hektarů, pracovně nazvaného Park historie.

Radnice chce k obnově této staré části města využít přeshraniční dotace. Proto jako partner vstoupila do projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství, na kterém se dohodly vlády Svobodného státu Bavorsko a České republiky, a jehož první ročník je plánován na rok 2023. 

Revitalizace parku, na kterou už bylo vydáno stavební povolení, nebude znamenat jen obnovu samotného území, ale také několik dalších aktivit, které se vztahují k nejstarší historii Aše. Má tak vzniknout například nová aplikace umožňující virtuální prohlídku ulic Na Příkopech či Kaplanky v době, kdy tu stávaly domky, márnice a hřbitova za kostelem či celkové uspořádání parku. Projekt, nazvaný Kaplanka – společná historie Aše a Selbu v časové ose, je naplánován na tři roky, se slavnostním zakončením v roce 2021, kdy si připomeneme 70. výročí únosu vlaku přes Železnou oponu.

Obnova parku bude vycházet ze studie z dílny Atelieru Koncept. Studie předpokládá celkovou obnovu zeleně, doplněné o záhony s květinami, plánovány jsou nové cesty a obnova některých cest původních, nová lávka přes příkop, zrekonstruuje se v úvodu zmiňovaný most, asfalt zde bude nahrazen kamennou dlažbou, atd.

Cena revitalizace parku vychází ze studie na desítky miliónů korun, proto radnice usiluje o dotaci, která by pokryla významnou část nákladů. 

Zda bude žádost o evropské peníze úspěšná, se město dozví zhruba v polovině tohoto roku.

Podrobnosti k mostu:
Masivní barokní kamenný most s jediným obloukem o rozpětí 3,25 metru, délce 9,75 metru a celkové šířce 4,6 metru. Most byl postaven v roce 1724 při rozšiřování hřbitova. Poté, co zdejší evangelický kostel vyhořel (1960), následně byl zbořen a hřbitov zrušen, přestal být most funkční.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.04.2018 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy