Cheb: Počty bezdomovců stagnují, přibývají narkomani (TV Západ)

Již třetím rokem mapuje město Cheb počty a věkovou strukturu lidí bez domova. Z výsledků vyplývá, že bezdomovců je stále téměř stejně, ale jsou mezi nimi stále mladší lidé. A často závislí na drogách.

dezinfekce

„Zhruba se bavíme o počtech kolem 90 lidí bez domova. Hodnota se nemění. Od roku 2015 se dostáváme pokaždé na skoro stejné číslo. Vzhledem k tomu, že počty se nemění, rozhodlo město, že mapování nebude provádět 2x ročně, jak bylo prováděno vždy v zimních a v letních měsících. Uděláme to tak, že jeden rok se to provede v zimních měsících a další rok v letních měsících. Ale mapování ponecháme,“ popsala místostarostka města Eva Horná.

Průměrný věk bezdomovců se snižuje.

„V současné době největší počet bezdomovců byl ve věkové kategorii 40 a výše. Je to tím, že tam jsou drogy, neschopnost splácet bydlení či pocit svobody a nemají absolutní pracovní návyky, hlavně ta drogová část,“ přiblížila Horná.

V Chebu funguje několik sociálních služeb, které bezdomovcům pomáhají. Především Diecézní charita Plzeň a kontaktní centrum Kotec. K dispozici je denní centrum i noclehárna. Část lidí bez domova ale žádné služby využívat nechce.

„Bohužel jak vyznívá z poslední statistiky, která se prováděla minulý týden, mapování bezdomovectví, tak oni od města nepožadují nic, nemají zájem o žádné služby,“ potvrdila Horná.

Průzkum probíhal tři dny. V Chebu jsou také bezdomovci z Německa, kteří přijíždějí za levnými drogami a alkoholem. Pomoc sociálních služeb bezdomovci využívají především v zimních měsících.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy