Cheb: Napodruhé zastupitelé schválili upravený rozpočet (TV Západ)

Město Cheb už nemá rozpočtové provizorium. Zastupitelé totiž na prvním letošním zasedání schválili rozpočet na letošní rok. Opozici se návrh nelíbil a pro návrh jednotně nehlasovala. Právě rozpočet byl totiž v závěru loňského roku důvodem ke změnám ve vedení města.

dezinfekce

„Rozpočet, co se týká investic, došel k hlubšímu rozboru. Přišli jsme na to, že tam byly některé stavby nerealizovatelné. Prostě v roce 2018 je nebylo možné realizovat, protože nebyly vypořádány majetkové vztahy u některých investic, to za prvé, a nebyla ani projektová dokumentace. Tzn., že když tyto časy sečteme, tak realizace by byla buď na konci roku 2018, ale v lepším případě v roce 2019 a nebo v roce 2020. Takže v tomto směru opravdu, jak jsem říkal již před chvílí, některé investiční akce vůbec nebyly schopné se v letošním roce realizovat. Proto s nimi nový rozpočet nepočítá,“ uvedl starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Na investice tak bude o 57 milionů korun méně. 

„Což zůstane v rezervě, protože nikdy nevíme, co bude následovat a jaká krizová situace nastane. Bylo by dobré, aby toto vedení či následné vedení mělo kam sáhnout. Prostě ta rezerva musí být. To je v první řadě. Co vše se škrtalo – např. cyklostezka Cheb – Waldsassen. Tam je možná jenom polovina realizace stavby. Tzn., že z 20 milionů se to tam snížilo na 12 milionů. To už je ušetřených několik milionů. Dále bylo alokováno 40 milionů na snesení lávky, protože ta je vlastně naplánována, pokud to bude v souladu s výlukami Českých drah, někdy na přelom března a dubna, tam bylo 40 milionů. Reálné je 15 milionů a ještě věřím, že se z toho nějaké miliony ušetří. Když to sečteme, tak ty miliony tady jsou. Potom nerealizovaná cyklostezka na Dřenici. V horizontu dvou, max. tří let, předpokládáme, že drážní hasiči budou stavět své nové středisko, právě ve Vrázově ulici, tak bych byl velice nerad, abychom tam v letošním roce nebo v příštím vybudovali cyklostezku za několik milionů a následně hasiči v rámci své stavby nám to tam rozkopali. To si myslím, že je nereálné a neekonomické,“ myslí si starosta.

Naopak do nového rozpočtu některé akce přibyly.

„Bylo velmi kritizováno, že se nedaly finanční prostředky na bytový dům v Mánesově ulici 23. Tam se právě finanční prostředky přesunuly, a to kolem 12 milionů. V tomto bytovém domě, když to velice zhruba spočítám, nám utíká okolo třičtvrtě milionu ročně na nájmech. Dům je už 4 roky neobývaný. Neříkám neobyvatelný, ale neobývaný. Když to ale bude dalších několik let stát, tak ty opravy potom budou mnohem dražší a město samozřejmě přijde o finanční prostředky za nájmy. Takže to je jedna akce, která byla kritizována a kterou jsme tam opravdu museli zakomponovat. Další finanční prostředky byly navýšeny do majetkoprávního odboru, protože např. v loňském roce jsme koupili pozemek  od Aholdu. Je možné, že se něco naskytne, a majetkoprávní odbor bude kupovat pozemky nebo nemovitosti, které budou ve prospěch města Cheb a samozřejmě občanů,“ dodal Hrkal.

V plánu je oprava domu Dyleňská 34 tzv. Modrý věžák za 10 milionů, nebo částečné rekonstrukce panelových domů Matěje Kopeckého 5 a 6, kde dojde k výměně výtahů a nevyhovujících částí zateplení za 5,5 milionů korun. Naopak se nedostane v letošním roce na opravu ulice Havlíčkova a Písečná.

Prezentaci rozpočtových úprav najdete zde.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy