1999 - Cheb: Boj s bolševníkem (TV Západ)

Chebsko patří v České republice mezi oblasti nejvíce zamořené nebezpečnou rostlinou Bolševníkem velkolepým.

dezinfekce

Bolševník se do Čech dostal ze své domoviny ruského Kavkazu v minulém století, a to pravděpodobně díky knížeti Metternichovi, který ho nechal dovézt do své botanické sbírky. Problém s jeho přemnožením je na Chebsku dlouhodobý. K vyhrocení situace ale došlo především v posledních deseti letech v důsledku útlumu zemědělské výroby, kdy mnoho pozemků leží ladem. 

„Na Chebsku máme dvě největší epicentra. Úplně to největší je v centrální části krajinné chráněné oblasti Slavkovský les, kde tedy přesahuje i do okresu Sokolov a Karlovy Vary. Druhé největší centrum je v oblasti Plesenska odkud se šíří směrem na Lubsko a Skalensko,“ přiblížila Barbora Huttová z Odboru životního prostředí města Chebu. 

K likvidaci Bolševníku lze použít různé metody – mechanickou, chemickou nebo jejich kombinaci. Při mechanické je třeba z každé rostliny ustřihnout její okolík a ten poté spálením při vysoké teplotě zničit. Chemický postup spočívá buď v plošném postřiku souvislých porostů nebo v injektáži herbicidu do kořenových krčků jednotlivých bolševníků. Každý vlastník nebo uživatel pozemku musí tyto nebezpečné rostliny hubit. Povinnost vychází z loňského nařízení Okresního úřadu o mimořádných rostlino-lékařských opatřeních k ochraně proti šíření Bolševníku velkolepého. Její nedodržení je možné postihnout. 

„Za nedodržení tohoto nařízení může být udělena pokuta až do výše jednoho milionu a půl. A pokud je to opětovný případ – nesplnění povinnosti, tak tato pokuta může být dosáhnout až dvojnásobku,“ dodala pracovnice Odboru životního prostředí Okresního úřadu v Chebu Jana Sinkulová. 

Přestože v boji s bolševníkem již byli především u vlastníků menších pozemků zaznamenány dílčí úspěchy, budou letos pracovníci Odboru životního prostředí Okresního úřadu provádět namátkové kontroly. Není totiž možné spoléhat na to, že tuto rostlinu zlikvidují stáda krav a koz, kterým velmi chutná. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy