Sokolov: ZUŠka má zrekonstruované půdní prostory (TV Západ)

0

sokolov, zuš sokolov, rekonstrukce podkroví, renata oulehlová, jan picka, roman švancar


Sokolovská Základní umělecká škola se konečně dočkala zrekonstruovaných prostor pro výuku. Podkroví nyní bude sloužit pro výtvarné obory.

„Znamená splnění snu. Protože již dlouhá léta snili o tom, že by se půdní prostory mohly přetvořit na krásné zázemí, které bude přímo vyzývat k tomu, aby se ta kreativita dětí ještě nějakým způsobem podpořila,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Projekt provázela řada potíží a termínově se celá akce několikrát posunula.

„Těch problémů, které se nám zde nahromadilo, bylo opravdu několik. Ten nejzásadnější, což nás velice mrzelo, tak byl termín dokončení. Pro Základní uměleckou školu jsme našli azyl díky pochopení Městského domu kultury v Sokolově. Provoz tam byl trošičku komplikovaný, proto jsme firmě věřili a kladli jsme jí na srdce, že opravdu potřebujeme dodržet termín dokončení. Termín byl z půlky listopadu nebo konec listopadu, kdy mělo být hotovo. Jak vidíte, nakonec se to povedlo až v půlce března. Zaplať pánbůh za to, že je už opravdu hotovo a že se Základní umělecká škola může stěhovat do nových, krásných zrekonstruovaných prostor, kde najdou svůj azyl jak obor výtvarný, tak také keramický,“ popsal místostarosta města Jan Picka. 

Na firmu tedy čeká nemalá smluvní pokuta za nedodržení termínu.

„Tady pokuta naskočila až na 800 tisíc korun. Je logické, že po firmě částku budeme vymáhat nebo budeme ji penalizovat. Budeme chtít finance dostat zpátky. Náklady jsou ve výši 9 milionů korun - 6,5 milionu dalo město Sokolov ze svého rozpočtu a 2,5 milionu našla Základní umělecká škola ve svém investičním fondu,“ doplnil Picka. 

Škola se již brzy bude stěhovat zpět z provizorních prostor a těší se nejen 650 žáků, také celý pedagogický sbor.

„Hlavně nám přinesla zateplení půdy, kam se chystáme přemístit výtvarný obor, což bude takový ateliér. Zhruba 100 žáků přemístíme na půdu a zespoda, kde máme ve sklepních nevyhovujících prostorech keramiku, přemístíme do učebny výtvarného oboru. Půda rozšíří prostor pro výtvarný obor. Učitelky mohou učit dvě najednou, takže tam vznikne prostor pro přijetí více žáků do výtvarky,“ dodal Roman Švancar, ředitel Základní umělecké školy Sokolov.

Kromě moderního prostředí půdních prostor ocení všichni i dostatek přirozeného světla skrze řady instalovaných oken.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář