Zemřel primář ORL Nemocnice Karlovy Vary MUDr. Otakar Bořík

Společně s posledními hodinami roku 2019 se uzavřela i jedna významná kapitola historie karlovarské nemocnice a českého zdravotnictví.

dezinfekce

"Ve věku 95 let nás opustil MUDr. Otakar Bořík, DrSc., dlouholetý primář oddělení ORL Nemocnice v Karlových Varech, vědec, inovátor na poli medicíny a spisovatel," uvádí na svých facebookových stránkách Karlovarská krajská nemocnice. 

Otakar Bořík se narodil 27. července 1924 v Plzni, kde také vystudoval reálnou školu. Po lékárnické praxi v roce 1944 složil tirocinální zkoušku a o rok později zahájil studium medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Po promoci v roce 1950 nastoupil do nemocnice v Mariánských lázních a následně na ušní, nosní a krční oddělení chebské nemocnice.

Své další zkušenosti sbíral v letech 1953 až 1959 na klinice ORL v Plzni, nejprve v roli sekundárního lékaře a od roku 1954 na pozici asistenta. Zde se projevil také jeho zájem o výzkum v oboru. Zaměřil se převážně na výzkum fyziologie dýchacích cest, ale stál také u počátků anesteziologie v ORL. Významným přínosem pro obor pak byla v polovině 50. let jeho průkopnická práce v oblasti nazální aplikace farmak.

V letech 1959 až 1989 doktor Bořík zastával funkci primáře ušního, nosního a krčního oddělení v nemocnici v Karlových Varech. I zde ale pokračoval ve své vědecké práci. Vymýšlel nové postupy, neúnavně publikoval v odborných periodicích a zároveň působil jako pedagog na plzeňské klinice ORL nebo na karlovarském gymnáziu i tamní střední zdravotnické škole. ??

Karlovy Vary byly spojeny i s dalšími významnými aktivitami Otakara Boříka. Ať už šlo o práci ve výboru Spolku lékařů v Karlových Varech, nebo o publikační činnost v oblasti regionální historie. Společně s manželkou Janou byl autorem řady knih převážně s tématikou historie zdravotnictví a lázeňství. Za svou práci byl v roce 1998 oceněn městem Karlovy Vary a v roce 2012 získal i se svou ženou cenu za mimořádný přínos Karlovarskému kraji.

"Otakar Bořík zemřel 29. prosince 2019. V jeho osobě odešla jedna z nejvýraznějších osobností karlovarské medicíny a skvělý člověk, jehož jméno zůstane navždy v našich vzpomínkách," uvádí dále KKN.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarské krajské nemocnice




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 19.01.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy