Žáci musí jít k přijímacím zkouškám s negativním testem na COVID-19

Přijímací zkoušky na střední školy se blíží. Uchazeči o studium budou muset kromě jiného být před přijímací zkouškou otestováni a prokázat se u přijímací zkoušky dokladem o negativním testu na COVID-19.

dezinfekce

Letos se přijímací zkoušky uskuteční v termínech 3. 5. (první řádný termín), 4. 5. (druhý řádný termín) a 5. 5 (první řádný termín pro víceletá gymnázia). V případě, že je součástí přijímacího řízení ještě školní přijímací zkouška, určí si termín každá střední škola sama. Veškeré informace obdrží uchazeči v informativním dopise školy, do které se hlásí.

„Žáci by samozřejmě měli nastupovat k přijímací zkoušce jen v případě, že necítí žádné příznaky COVID-19. Zároveň budou muset před konáním přijímací nebo talentové zkoušky doložit negativní výsledek antigenního testu či PCR testu. Test by si žáci měli provést v posledních 7 dnech před přijímací zkouškou přímo v základní škole, kterou navštěvují. Podmínkou účasti u přijímací zkoušky pak bude doklad o výsledku testu,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Jindřich Čermák.

Základní školy jsou povinny v tomto ohledu umožnit všem žákům před přijímací zkouškou na střední školy provedení testů a o jeho výsledku vydat žákovi doklad. Stejná povinnost se vztahuje i ke středním školám, jejichž žáci se hlásí na jinou střední školu nebo jiný obor vzdělání. Doklad vydaný školou, která provedla preventivní test, může žák nahradit dokladem vydaným například praktickým lékařem pro děti a dorost, potvrzením o prodělání onemocnění Covid-19, certifikátem o ukončeném očkování. V případě, že by se s uchazečem o studium účastnil na místě přijímací zkoušky doprovod, musí mít doklad o negativním výsledku testu i tato osoba.

Více informací najdou zájemci na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR - viz zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy