Záchranáři přijali na tísňovou linku oznámení o kolapsu mladé paní

Včera kolem půl 8 přijalo ZOS tísňovou výzvu s obsahem mladá paní po kolapsu. Dle standardu vysílá na místo výjezdovou skupinu RZP (řidič ZZS a záchranář). Po příjezdu na místo záchranáři zjišťují závazné anamnestické údaje. Pacientka má horečku 40.2°C, zvracela s příměsí krve, měla průjem a dělají se jí modřiny.

dezinfekce

Začalo to včera ráno, ale špatně jí bylo už pár dní po příjezdu. Před 14 dny byla na dovolené v Africkém Kongu, kde má vzdálenou rodinu. Účastnila se rituálního pohřbu svého příbuzného. VS pojala podezření na vysoce virulentní nákazu zřejmě typu hemoragická horečka. Kontaktovala lékaře ZZS v RV, který dále kontaktoval krajskou hygienickou stanici. Po vyhodnocení epidemiologického šetření krajská hygienická stanice vyslovuje podezření na vysoce virulentní nákazu (VNN) a roztáčí celou mašinérii zásahu u VNN složek IZS vyžádání spolupráce přes operační střediska jednotlivých složek.

Je zřízen štáb velitele zásahu, přijíždí pracovnice KHS a je povolán i zástupce ZZS pro koordinaci zdravotnické části zásahu. Kvůli transportu nakažené pacientky je povolána speciální sanitka s bioboxem z Prahy, do kterého bude pacientka umístěna během převozu, aby nedošlo ke kontaminaci během transportu.

Pro záchranáře na místě je tato situace velmi náročná, musí psychicky zvládnout situaci na místě i přítomné osoby, které spolu s nimi již nesmí opustit objekt, ve kterém se nacházejí. Zároveň se musí obléknout do speciálních ochranných pomůcek, které se skládají s hermeticky neprodyšného obleku, celoobličejové masky s filtrem zachycujícím biologická agens a speciálních zesílených rukavic. Pobyt v tomto obleku a dýchání přes masku s filtrem je velmi fyzicky náročné, nicméně chrání členy výjezdové skupiny před infekcí a případnou kontaminací biologickým materiálem produkovaným pacientem.

Je štěstí, že šlo pouze o cvičení. Zásahy tohoto typu jsou velmi časově, fyzicky i psychicky náročné a ZZS velice děkuje všem účastníkům cvičení i figurantům z řad HZS za příkladnou spolupráci při řešení této situace.


Zdroj: facebookové stránky Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy