Vybíráme televizi. Momentálně nejlepší jsou OLED televize

V dnešní době řada lidí řeší výběr nové TV. Do značné míry je to dáno tím, že se přechází na nový standard DVB-T2, který už vaše stará televize pravděpodobně nepodporuje.

dezinfekce

V dnešní době řada lidí řeší výběr nové TV. Do značné míry je to dáno tím, že se přechází na nový standard DVB-T2, který už vaše stará televize pravděpodobně nepodporuje. Pokud tedy využíváte pozemní vysílání, je to samozřejmě motivací k přechodu, protože všichni víme, že řešení prostřednictvím settopboxu je spíše nouzové. Při výběru TV byste se měli zaměřit na několik velmi důležitých parametrů, které ve výsledku určují, jaký vlastně budete mít z televize dojem. Všechno není pouze o velikosti, ale je to také o kvalitě obrazu.

Výběr ideálního rozměru

Pojďme se nejprve podívat na volbu toho ideálního rozměru televize, čímž vždy začíná většina zákazníků. Obecně platí, že velice záleží na pozorovací vzdálenosti, ze které se chcete na televizi dívat. Pokud máte menší pozorovací vzdálenost od obrazovky, stačí vám ty menší úhlopříčky pod 55 palců. Pokud se však chcete dívat z větší vzdálenosti, Vybírejte už zvětších televizí od 55 palců nahoru. Dá se říci, že právě rozměr 55 palců je dnes takovým typickým standardem.

Pokud si však chcete dopřát většího obrazu, který už snese srovnání stakovým menším domácím kinem, vybírejte z úhlopříček 65 palců a více. Po těchto úhlopříčkách sáhněte také tehdy, pokud se vaše pozorovací vzdálenost už blíží ke 4 metrům, pokud je to ještě více, vyplatí se už jít nad úhlopříčky 75 palců.

Technologie obrazovky

Rozměr televize je ale je pouze jeden z parametrů, který musíme při výběru vhodného zařízení sledovat, jak jsme naznačili v úvodu. To, co nejvýznamněji ovlivňuje kvalitu obrazu, dojem z obrazu, na který se budeme dívat, to je použitá technologie obrazovky. V zásadě se dnes můžete setkat s technologiemi:

  • IPS (LCD)

  • VA (LCD)

  • OLED

Nejlepší obraz poskytují OLED obrazovky

Zatímco třeba u počítačových monitorů jsou poměrně běžné IPS obrazovky a jsou považovány za lepší displeje, v případě televizí jejich výhody jdou stranou. Také z toho důvodu tyto panely bývají osazovány v těch levnějších televizích. Mají sice široké pozorovací úhly, ale poměrně špatnou černou barvu, což je velký handicap v temných scénách ve filmech v noci. Tohle o něco vylepšují obrazovky typu VA (MVA, PVA apod.), které často osazují někteří výrobci, například Samsung. VA technologie má lepší černou, ale zase horší pozorovací úhly a stále je to bohužel technologie typu LCD sLED podsvícením.

Pokud chcete sáhnout po dnešní špičce v obrazovkách, musíte volit obrazovky typu OLED. Tyto displeje pracují na zcela jiném principu, než klasické LCD displeje. Nemají podsvícení, ale světlo emituje každý jednotlivý bod obrazu. Proto je u OLED obrazovek absolutně perfektní černá barva. OLED mají také daleko více úrovní stmívání, než LCD panely, což je dáno právě absencí klasického podsvícení. Obraz má dále vynikající:

  • Kontrast

  • Hloubku ostrosti

  • Pozorovací úhly

OLED technologie je zkrátka po všech stránkách dnešní špička. Samozřejmě jsou zde i určitá potenciální negativa, kde je pro běžného uživatele na prvním místě samozřejmě hlavně vyšší cena. Abyste nezaplatili za televizi zbytečně mnoho peněz, a zvolili skutečně vyvážený model, je vhodné se podívat na některý test televizí, kde se dozvíte více o funkcích, výbavě a dalších vlastnostech konkrétních modelů. V případě OLED obrazovek se v poslední době daří eliminovat potíže se životností, a to zejména modré barevné složky. Tohoto aspektu se tak už většinou není potřeba obávat, protože výrobci deklarují životnost, která koresponduje s průměrnou morální životností televize.

Standard vpodobě 4K

Na závěr je potřeba zmínit ještě rozlišení, které u dnešních obrazovek najdete. Dá se říci že už pouze ty nejlevnější TV a TV nejmenších úhlopříček pod 32 palců, nabízejí rozlišení Full HD. Někdejší standard je dnes již zapomenut a prakticky všechny aktuální modely na trhu nabízejí rozlišení 4K UHD. TOP modely některých výrobců nabídnou dokonce rozlišení 8K, na který však dnes ještě není v podstatě obsah.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy