Vše, co byste měli vědět o výběru realitní kanceláře

Prodej nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře považujeme za nejrychlejší a „nejjistější“ způsob, jak se procesem proklestit bez nutnosti shánění kupce a vyřizování nezbytných administrativních záležitostí. Spousta lidí však realitku vybírá pouze na základě brandu a zapomíná, že renomé velké značky není garancí špičkových služeb.

dezinfekce

Pověst realitních kanceláří v Česku není valná

Realitní kanceláře u nás nemají na růžích ustláno. Až do roku 2020 totiž legislativa segment žádným významným způsobem neregulovala, což mělo za následek přetlak neprofesionálních makléřů, kteří se často uchylovali k nepoctivým trikům. Právě kvůli nim značně utrpěla pověst společností, jež si naopak na vysoké úrovni zákaznického servisu zakládaly.

Mírný zlom nastal v březnu 2020, kdy vstoupil v platnost zákon o realitním zprostředkování. I ten je však poměrně mírný, a proto by měl každý zájemce o spolupráci s realitní kanceláří vybranou společnost důkladně prověřit. Zvýšenou pozornost zasluhují především virtuální realitní kanceláře s nabídkou produktů a služeb výlučně pro realitní makléře na volné noze – nezaručují odbornost a zříkají se jakékoliv odpovědnosti.

Co by vás mělo zajímat, než si s realitní kanceláří plácnete?

Než učiníte finální verdikt, zjistěte si o vybrané realitní kanceláři všechny podstatné informace. Především se zaměřte na:

Počet prodaných nemovitostí

Čím déle realitní kancelář působí na trhu – a čím více prodala nemovitostí, tím lépe pro vás. Podobně jako v jiných oborech i v souvislosti s prodejem realit hrají zkušenosti významnou roli.

Skladba zaměstnanců/spolupracovníků

Zajímejte se o to, kdo skutečně pracuje pod hlavičkou realitní kanceláře. Sázka na tým, ve kterém najdete specialisty na jednotlivé fáze prodeje, bývá lepší než „one man show“ – firma, v níž působí jeden makléř, který se stará o veškeré záležitosti – od home stagingu přes focení až po právní záležitosti. Kompletní a odborné služby získáte pouze tam, kde pracují specializovaní odborníci.

Vlastní právní oddělení

Kvalitní realitní kancelář nepoužívá smluvní vzory. Připravuje si smlouvy na míru dané transakce – ať už prostřednictvím vlastního právníka nebo advokátní kanceláře, se kterou úzce spolupracuje. Právní služby by realitka neměla účtovat samostatně nad rámec provize.

Skutečné sídlo

Domluvte se s realitní kanceláří na osobní schůzce v jejím sídle. Pokud nemá skutečnou provozovnu s potřebným technickým zázemím, ale pouze virtuální sídlo, raději se obraťte na někoho jiného.

Informace o ekonomickém stavu firmy

Zda je realitní kancelář skutečně tak úspěšná, jak se chlubí, nebo jde z její strany o pouhý obchodní trik, zjistíte poměrně snadno. Projděte veřejně dostupné dokumenty v obchodním rejstříku. Z výroční zprávy a účetní uzávěrky vyčtete mnohé. Vyhnete se tím například spolupráci s firmou, která je v insolvenci nebo vyhlásila osobní bankrot. Nezveřejňování zmíněných dokumentů berte jako varování.

Recenze a zkušenosti

Máte-li ve svém okolí někoho, kdo nedávno nemovitost prodával a má s realitní kanceláří dobré zkušenosti, berte to jako šanci. V opačném případě pátrejte po recenzích na internetu. Velmi často jsou hodnoceny na sociálních sítích, kde se rozebírá nesolidní jednání, podvody a jakékoliv vzniklé problémy.

Pojištění

Než si s realitní kanceláří plácnete, ověřte si, jaké má pojištění. A ve smlouvě si zkontrolujte, zda ji makléř podepisuje za sebe (pak by za případnou škodu zodpovídal pouze on jako fyzická osoba) nebo na základě plné moci za realitku.

Spoustu dalších tipů, jak vybrat realitní kancelář, najdete na blogu MAXIMA REALITY.

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.05.2021 11:06



0 +
 

Hlavní zprávy