V Karlovarském kraji se připravuje očkování posilující dávkou vakcíny proti COVID-19

Také v Karlovarském kraji se budou moci zájemci o posilující dávku vakcíny proti COVID-19 nechat už brzy očkovat v očkovacích centrech a u praktických lékařů. Centrální systém státu začne od 20. září 2021 posílat notifikační sms všem, kterým uplynulo od doby aplikace 2. dávky 8 měsíců, a proto mají možnost podání posilující dávky. 

dezinfekce

Notifikační sms zprávu dostane každý očkovaný člověk, který uvedl své mobilní telefonní číslo při registraci na očkování.

„Ukazuje se a potvrzují to i odborné studie, že zhruba 8 měsíců od ukončeného očkování dvěma dávkami dochází zejména u seniorů či chronicky nemocných lidí k poklesu odolnosti před nákazou, proto je velmi důležité zvážit další - posilující dávku. Kromě ČR to svým občanům doporučuje řada dalších zemí. V Karlovarském kraji měli první zájemci o očkování dokončený cyklus očkování 25. ledna 2021, takže očkování posilující dávkou připadá v našem kraji nejdříve na 25. září. Zájemci o potenciaci očkování po obdržení sms mohou kontaktovat svého praktického lékaře a domluvit se s ním, nebo se objednat v centrálním rezervačním systému. Karlovarská krajská nemocnice přitom rovněž zjišťuje zájem nejen u svých zaměstnanců, ale i u zdravotníků dalších zdravotnických zařízení. Zvlášť v případě těch, kteří pracují v přímém kontaktu s nákazou, a dalších rizikových skupin považujeme pokračování ve vakcinaci za nezbytný krok k prevenci a ochraně před onemocněním,“ uvedla MUDr. Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice a krajská koordinátorka očkování.

Očkování posilující dávkou by v první řadě měli zabezpečit praktičtí lékaři, v Karlovarském kraji je ale také možné využít stávající očkovací centra.

„Očkovací centra jsou připravena v případě potřeby flexibilně rozšířit otevírací dobu, zároveň je také k dispozici dostatečná zásoba vakcín. Očkování bude možné vakcínami obsahující molekulu označovanou jako mRNA, což je například očkovací látka dodávaná společnostmi Pfizer BioNTech nebo Moderna,“ upřesnila MUDr. Dagmar Uhlíková.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka je velmi důležité zvýšit zájem o očkování zvlášť mezi mladými lidmi ve věkové skupině 15+ a dále ochránit posilujícím očkováním především ty občany, kteří by v případě onemocnění museli být hospitalizováni.

„Budeme se proto ve spolupráci se školami snažit šířit informace o významu očkování a jeho přínosech. Už teď se ukazuje, že očkovaní mají minimální riziko nákazy, a když onemocní, tak s výrazně mírnějším průběhem, než je tomu u lidí bez vakcinace. Velmi bychom ocenili zodpovědný přístup obyvatel k ochraně před koronavirovou nákazou a vůli nechat se očkovat,“ dodal Petr Kulhánek.

Přehled očkovacích míst a další informace najdete na krajském webu - viz zde.



Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy