Vitamín D aneb Divadla spolu! I na západě Čech

Společný tým Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla se zapojil do kreativní výzvy, nazvané Vitamín D aneb Divadla spolu!, které se účastní také dalších 12 regionálních divadel napříč celou republikou.

dezinfekce

Každý ze zúčastněných souborů se zavázal během 72 hodin  vymyslet, nazkoušet a natočit krátkou inscenaci na zadané téma. Všechny inscenace budou k vidění 9. května od 18 hodin rámci slavnostního přímého přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci, které je autorem celé myšlenky. Na internetu bude záznam galavečera k vidění 10 dní, během nichž budou moci diváci hlasovat pro nejzajímavější počiny.

Téma je pro všechny společné: vylosované přísloví, které se každý tým dozví až na poslední chvíli. Pravidla zdůrazňují, že se nesmí jednat o filmy, ale divadelní inscenace. Zakázány jsou tedy veškeré filmové triky či efekty a vše se musí odehrávat v reálném čase na jevišti nebo na zkušebně. Jak se uvádí ve výzvě, vznikne tak jedinečný divadelní formát pro tuto dobu: okamžitá podoba živého divadla, kterou je možné předat divákům po celé republice.

Chebsko-karlovarská inscenace vznikala v uplynulém týdnu od čtvrtka do soboty. Nejprve si účastníci přečetli e-mail, který odtajnil zadané téma, a poté se 11 herců, režisér a dramaturgyně dali do vymýšlení. Během prvních tří hodin se probírali desítkami nápadů, z nichž byl nakonec vybrán jeden z těch méně propracovaných, který jako svou vizuální představu, pouhý obraz, představil Petr Németh. Z něj se potom během prvního dne v rámci společného brainstormingu vyvinul výsledný text a vymyslelo se scénografické pojetí. Druhý den se zkoušelo a třetí den se pořizoval výsledný záznam. V neděli po poledni byl výsledný tvar odeslán pořadatelům.

„Když se vedle sebe v přátelském klání postaví 13 souborů, je samozřejmé, že jedním z hlavních kritérií při zkoušení je originalita, snaha o to, aby výsledná inscenace mezi dalšími nezapadla. Věřím, že v tomto směru naše diváky nezklameme, a přitom jsme nerezignovali na sdělení smysluplné myšlenky,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná.

Režisér Zdeněk Bartoš krátce po dokončení zhodnotil inscenaci slovy.

„Myslím, že jsme se zcela vymkli kategorii dobrý/špatný a je to někde poblíž typu potenciálně kultovní, ať už to znamená cokoliv,“ řekl Bartoš.

Přípravy a průběh projektu Vitamín D aneb Divadla spolu! je možné sledovat už nyní v rámci facebookové události, slavnostní galavečer včetně výsledných inscenací bude přenášen 9. května od 18 hodin na YouTube kanálu Vitamín D.

Spojený tým Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla:
Hrají: David Beneš, Viktor Braunreiter, Magdaléna Hniličková, Petr Németh, Kateřina Pokorná, Pavel Richta, Jindřich Skopec, Jiří Švec, Tereza Švecová, Vladimíra Vítová, Stephanie Van Vleet
Režie: Zdeněk Bartoš
Dramaturgie: Martina Pokorná
Světla: Roman Deršák
Zvuk: Radek Šnajdr
Inspice: Ondřej Puchel
Technika: Filip Mleziva, Patrik Knill
Rekvizity: Jakub Cupák
Garderoba: Alena Vávrová


V inscenaci byla použita hudba Matěje Kroupy.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 02.05.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy