V Chebu se konala největší tuzemská studentská vědomostní soutěž

Více než dvě stovky gymnaziálních studentů ze všech koutů republiky i ze sousedního Slovenska se včera sjely do Chebu na tradiční dějepisnou soutěž, kterou v aule Fakulty ekonomické už po třicáté pořádá zdejší gymnázium.

dezinfekce

Chebské klání se během let vypracovalo na suverénně největší studentskou vědomostní soutěž v tuzemsku. Díky účasti slovenských gymnazistů se navíc může již roky pyšnit přídomkem mezinárodní. Samotnému chebskému finále předcházejí oblastní kola, která probíhají ve všech 22 krajích napříč oběma republikami. „Do krajských kol se tentokrát zapojilo rekordních 327 českých a slovenských gymnázií. Do Chebu postoupilo nejlepších 75 tříčlenných týmů, z toho 20 ze Slovenska,“ upřesnil hlavní organizátor a duchovní otec soutěže Miroslav Stulák.

Chebské klání je výjimečné z mnoha důvodů. Do jeho přípravy se zapojuje řada předních historiků, letos to byl například Jan Rychlík z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nebo Roman Holec z bratislavské Univerzity Komenského. Kromě nich se chebského finále osobně účastní řada známých osobnostní, tentokrát mimo jiných fotbalová legenda Antonín Panenka. Ojedinělé je i to, že podstatnou část zabezpečení celé soutěže zajišťují sami studenti, případně absolventi chebského gymnázia, ať už v roli členů realizačního týmu, hostesek nebo zpracovatelů výsledků. Kapitolou sama pro sebe jsou pak odměny pro soutěžící, které jsou díky přízni sponzorů opravdu atraktivní. Jedním z největších přispěvatelů je přitom město Cheb, které na soutěži osobně zastupoval starosta Jan Vrba. Ti nejúspěšnější si z Chebu odvážejí například kvalitní notebooky či mobilní telefony, úplně všichni účastníci soutěže pak hodnotou kolekci knih o historii.

Letošní jubilejní ročník soutěže má téma Cesta do pekel a zpět a je zaměřen na období 2. světové války v Evropě. Konečné výsledky najdete po skončení soutěže na webu https://dsgymn.gymcheb.cz/.

Zdroj: Město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy