Úroky na spořicích účtech lámou rekordy. Kterou banku vybrat a kolik peněz uložit?

Spořicí účty se poslední dobou předhánějí v tom nejlepším úročení vkladů za poslední desítky let. Dá se bankám věřit, že tak vysoké úroky opravdu budou vyplácet? Jak se dá spořicí účet šikovně využít a který tedy vlastně vybrat? A jak ho potom založit?

dezinfekce

Vysoké úroky dnes nemáme jen na půjčkách, ale i na spoření

V návaznosti na vysokou základní úrokovou sazbu v ekonomice (repo sazbu od ČNB) zdvihají banky i své vlastní úrokové sazby. A to nejen na půjčkách, ale naštěstí pro střadatele i na spořicích účtech. Úroky tu sice zdaleka nepokryjí inflaci, ale krátkodobé úspory tu můžete nechat alespoň trochu vydělat. Zdaleka nejhorším řešením situace totiž je držení hotovosti doma v prasátku nebo na běžných účtech s nulovým úročením.

Co je spořicí účet a co umí

Ale co vlastně je spořicí účet? Jedná se o specifický účet u banky, na kterém banka nabízí zajímavé úročení vkladu. Přitom ale nijak neomezuje nakládání s vašimi penězi. Kdykoliv je sem vložíte a kdykoliv zase vyzvednete, bez sebemenších omezení, sankcí. Spořit si sem můžete třeba jen po stokorunách, ale i vyšších tisícovkách. A až bude nouze, máte kam sáhnout.

Díky tomuhle všemu jsou spořicí účty skvělým nástrojem pro krátkodobé spoření
- pro tvorbu finanční rezervy, co pak máte připravenu pro nečekané výdaje nebo výpadky v příjmu, třeba vlivem pracovní neschopnosti. Pokud ponecháte všechny své peníze jen na běžném účtu, tak je jednak snadno utratíte, jednak vám je banka (většinou) nijak nezhodnotí.

Ke spořicímu účtu nedostanete platební kartu. Internetové bankovnictví však mívá plnohodnotné, peníze z něm lze platebním příkazem převést kdykoliv a kamkoliv. Úroky připisuje banka vždycky na konci měsíce. A v následujícím měsíci je znova zúročí (pokud je na účtu ponecháte). S výhodou tak lze využít složeného úročení vkladů.

Jak vybrat vhodný spořicí účet právě pro vás

Cesty máte vlastně dvě. Ta první je složitější - procházet stránky jednotlivých bank a vypisovat si, co vám ohledně spořicích účtů nabídnou. Ta druhá je snazší a chytřejší - nechat si zobrazit spořicí účty: srovnání. Na jednom místě tak máte všechny potřebné informace o spořicích účtech od několika bank.

Ve srovnávači spořicích účtů najdete nejen výši úrokové míry, kterou banka vklad zhodnotí, ale i podrobné podmínky
. Spořicí účty totiž často bývají úročeny pásmově, kdy nejvyšší sazba platí (například) pro prvních 400 000 Kč. Částky nad tuto sazbu jsou úročeny méně nebo skoro vůbec. Najdete však i takové spořicí účty, kde maximální zhodnocovaná částka nijak omezena není.

Pokud jsou s účtem spojeny i další podmínky využití, ve srovnávači je v detailním popisu účtu se o nich vždycky můžete dočíst. Díky soustředění všech potřebných informací na jedno místo se výběr spořicího účtu s využitím srovnávače stává výrazně snazším.

Kdy se vyplatí založit si spořicí účet

Vždycky. Ano, odpověď je takto jednoduchá. Všem se spořicí účet vždycky vyplatí. Včetně dětí nebo seniorů. A to i přes fakt, že děti zatím své vlastní peníze nepotřebují nebo že senioři mají zajištěn stabilní příjem v podobě starobní penze. Byla by škoda nechat peníze ležet ladem - úročit se mohou právě i dětem a seniorům.

Pro ty, kdo si vydělávají a žij ekonomicky aktivní život, plyne největší výhoda spořicího účtu z toho, že si vytvoří místo pro své peníze, které akutně nepotřebují. Díky tomu jim vznikne oddělený účet pro spoření, na nějž nesahají tak suverénně jako na peníze na účtu běžném, k němuž mají zřízenu platební kartu.

Stát vám navíc garantuje, že peníze se nikam neztratí

Nejenže na spořicím účtu peníze leží stranou a banka vám zhodnotí, ještě vám stát garantuje, že se ani koruna z vašeho spoření neztratí, i kdyby banka třeba zkrachovala. Jedinou podmínkou garance je mít u dané banky na všech účtech maximálně 100 000 eur, tedy cirka 2 400 000 Kč.

Dodejme jen, že stejná garance se vztahuje na spořitelní družstva a na úložky u stavební spořitelny. Nikdy na investice (přesto se však investování vyplatí, nicméně jen do spolehlivých nástrojů a jen jako dlouhodobý cíl, alespoň 10 let, raději více).

Jak si založit spořicí účet

I tohle je velmi snadné. Stačí ve srovnávači právě u vybraného spořicího účtu od vybrané banky kliknout na „Mám zájem“ - a to vás přenese přímo do online formuláře na stránkách této banky. V něm pak uvedete své osobní údaje, v případě potřeby vložíte fotokopie vašich osobních dokladů, uvedete účel založení účtu (spoření) a zdroj vašich peněz (úspory) - a odešlete.

Banka vás pak sama provede následným procesem k online dokončení žádosti o nový spořicí účet
. Stačí číst její pokyny v emailové komunikaci a postupovat krok za krokem. V některých případech může být založení spořicího účtu spojeno s požadavkem na zřízení účtu běžného. Tady si jen pohlídejte, zda je zdarma a zda jeho aktivní využívání není jednou z podmínek pro úroky na účtu spořicím (vždy bude uvedeno již ve srovnávači).

Zdroj: hyperfinance.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy