Tuřany: Masopust provázelo slunečné počasí (TV Západ)

Letošní masopust v Tuřanech na Chebsku se nesl ve znamení slunečného počasí. V sobotu 23. února ve 14 hodin se před obecním úřadem shromáždili masky i návštěvníci, aby se vydali na průvod do části Návrší.

dezinfekce

Předtím ale bylo podle tradice nutné požádat starostu o povolení.

„Poníženě, co nejponíženěji dovedu, vás žádám – můžeme vaší vesnicí projít? Slibujeme, že veškeré věci, jako hluk, tancování a různé jiné neřesti a výskání, dělati budeme,“ požádal starostu Laufr na chůdách.

„Já, starosta těchto obcí povoluji maškarám od této chvíle po staveních choditi, komíny vymetati, tančiti a veseliti se. Zároveň i různé taškařice páchati. Občanstvu se doporučuje, dobře se najísti a napíti, neb hodinou dvanáctou večerní ukončuje se veškeré bujaré veselí,“ přečetl povolení starosta František Andresík.

Poté se vydal průvod na dvoukilometrový pochod směrem k části Návrší. Ve předu šly malé mažoretky, Turci, pak kapela a ostatní účastníci. Tři historické traktory vezly na přívěsech hlavně děti. 

Na návrší čekalo na příchozí tradičně skvělé občerstvení. Mezi lidmi procházely dámy v kostýmech a nabízely štěstíčka a dospělým něco na zahřátí. 

Tančilo se, zpívalo a děti hledaly masopusta. Ten byl letos ukrytý v koruně stromu na nedaleké zahradě. Po návratu do Tuřan byl masopust vhozen do ohně.

Po celou dobu probíhala tombola a soutěže o zajímavé ceny i drobnosti. Ceník nápojů a občerstvení byl také velmi příznivý a guláš z kližky byl podle znalců výtečný. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy