Tour de France: 3 nejtěžší etapy v dějinách závodu

Tour de France tradičně patří mezi nejsledovanější sportovní události v roce. Letošní 110. ročník se uskuteční od 1. do 23. července. Zahájení akce se nám tedy pomalu, ale jistě blíží, což vybízí k nahlédnutí do archivů nejslavnějšího cyklistického závodu. Připravili jsme si pro Vás článek o 3 nejnáročnějších etapách v historii Tour de France.

dezinfekce

Ještě předtím, než se zaměříme na fenomenální etapy, při kterých si závodníci hrábli na své dno, se alespoň v krátkosti podívejme na trasu Tour de France 2023. Letošní závod se skládá z 21 etap s celkovou délkou 3 404 kilometrů. Cyklisté se budou muset připravit na osm horských etap, čtyři kopcovité, osm rovinatých a pouze jedinou časovku. Závodit se bude také o 30 vrchařských prémií. Tour de France 2023 odstartuje ve Španělsku, konkrétně ve městě Bilbao. V oblasti Baskicka se pojedou úvodní dvě etapy a v průběhu třetí etapy se závod přesune do Francie. Hned první etapa nabídne nejvyšší stoupání (3 300 metrů), druhá zase nejdelší počet kilometrů (209).

Jak se ale sami za chvíli dozvíte, cyklisté dříve absolvovali podstatně náročnější etapy. Které tři etapy z dosavadních 109 ročníků Tour de France jsou tedy považovány za nejobtížnější?

1926: 10. etapa, Bayonne - Luchon

Etapa měřící 326 kilometrů byla pravidelně zařazována do programu Tour de France v 10. a 20. letech minulého století. V roce 1926 se tato etapa ovšem proměnila v opravdovou noční můru. Kromě 4 obávaných stoupání na vrcholy Tourmalet, Aubisque, Peyresourde a Aspin se závodníci museli vypořádat s nepřízní počasí. Prudké deště proměnily některé úseky v bahenní lázně a cyklistům nezbývalo nic jiného, než sesednout a kolo před sebou tlačit. Etapu vyhrál Belgičan Lucien Buysse, který dorazil do cíle po 17 hodinách a 12 minutách. Náročnost etapy potvrzuje skutečnost, že někteří závodníci se raději vzdali a do cíle v obci Luchon dorazili autobusem.

1983: 18. etapa, Le Bourg-d’Oisans - Morzine

Pořadatelé Tour de France připravili v roce 1983 etapu o délce 247 kilometrů vedoucí z Le Bourg-d’Oisans do Morzine, která se do historie nejslavnějšího cyklistického závodu zapsala nejvyšším stoupáním. Závodníci museli celkově vystoupat těžko uvěřitelných 6 685 metrů! Jen pro srovnání: Aconcagua, nejvyšší hora Jižní Ameriky, leží v nadmořské výšce 6 961 metrů. Etapu vedoucí přes horské vrcholy Col du Glandon, La Madeleine, Aravis, Colombiere, Chatillon a Joux Plane ovládl Francouz Jacques Michaud v čase 7 hodin, 45 minut a 25 vteřin.

1992: 13.etapa, Saint Gervais - Sestriere

V roce 1992 čekala na účastníky Tour de France etapa vedoucí ze Saint Gervais do italského Sestriere s celkovým stoupáním 6 500 metrů. Cyklisté museli zdolat vrcholy Col de Saisies, Cormet de Roselend, Iseran, Mont Cenis a závěrečný výstup na Sestriere, které je mimo jiné proslulé jako lyžařské středisko. Nejrychlejší byl Ital Claudio Chiappucci, který etapu dlouhou 254 kilometrů dokončil v čase 7:44:51.

Přiblížení nejdrsnějších etap v dlouholeté historii Tour de France Vás dost možná naladilo ke sledování letošního ročníku. Na online přenosy z Tour de France 2023 se budete moct dívat jak na internetu, tak s velkou pravděpodobností i na programu ČT Sport. Česká televize i letos zakoupila práva na nejvýznamnější cyklistickou událost roku. A pokud patříte mezi nadšené fanoušky cyklistických závodů, doporučujeme sledovat oficiální web Tour de France, kde najdete všechny aktuality a zajímavosti.

Některé čtenáře mohl článek také nalákat k ježdění na kole po cyklostezkách v našem kraji. Navštívit můžete i Den cyklostezky Ohře, který se bude konat v sobotu 3. června 2023. Více o události se dozvíte v blogovém článku.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografie: Inzerent.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy