To byl rok 2017 - 1. část (TV Západ)

V roce 2017 se udála v našem regionu řada zajímavých akcí. Přinášíme malý přehled toho, co se vešlo do našeho vysílání během prvních šesti měsíců.

dezinfekce

Leden
Během tradičního novoročního setkání se starostou Chebu byly oceněny tři osobnosti města. Cenu obdržel pedagog Jiří Hofman, mykolog Jiří Pošmura a bývalý primář chebské patologie Ivan Šácha.

V Sokolově začaly úpravy pozemků pod rozhlednou Hard. Do hojně využívané spojnice s centrem města se postupně nainvestovalo několik milionů korun.

Karlovarský kraj nařídil prověření všech zakázek zpětně až do roku 2008. Důvodem byly sankce od malých částek až po desítky milionů, které by kraj měl platit poskytovatelům dotací. 

Začala rekonstrukce chebské nemocnice za 480 milionů korun. Město Cheb přislíbilo poskytnout částku 40 milionů. 

Únor
Únorový reprezentační ples města Sokolova se nesl na retro vlně. Během dvou dnů vyprodaný Městský dům kultury zažil nabitý program, tombolu se 170 cenami a řadu vystoupení. 

I město Kraslice uspořádalo v únoru reprezentační ples s názvem Filmová noc. Datum totiž vyšel na narozeniny proslulého českého režiséra Miloše Formana. Součástí večera byla také divácká soutěž a vystoupení tanečníků a zpěváka Romana Vojtka. 

Plesalo se také v Lokti. Na zdejším hradě se v programu představil Tomáš Savka a zdejší ostrostřelecký klub. Na ples dorazila také delegace z partnerského města Illertisen z Bavorska.

Padl Král smrků Slavkovského lesa. Téměř 200 let starý, 38 metrů vysoký strom, s obvodem přes 4 metry, byl nejviditelnější obětí vichřice, která se krajem prohnala na konci února.


Březen
Na třídenní návštěvu regionu přijel v začátku března prezident Miloš Zeman. V doprovodu zástupců kraje v čele s hejtmankou Janou Vildumetzovou navštívil města Ostrov, Mariánské Lázně, Horní Slavkov, Sokolov a obec Krásná. 

Dlouho očekávaná rekonstrukce stadionu Lokomotiva Cheb byla v březnu zahájena. V první části první etapy vzniklo fotbalové hřiště s umělým trávníkem a upravené okolí za 27 milionů.

V pátek 10. března byla zahájena stavba dvoukilometrové silnice mezi Plesnou a Bad Brambachem. Obnovená cesta vyjde na 10 milionů EUR. V rámci stavby bude upravena také část centra města.

Na jednání zastupitelů došlo k odvolání starosty Chebu Petra Navrátila. Stalo se tak na základě obvinění v kauze ROP Severozápad. Návrh opozice podpořilo i hnutí ANO. 

Karlovy Vary vybralo zájemce o pořádání 4 kulturních akcí v letním kině. Zároveň plzeňskému promotérovi přidá příspěvek 400 tisíc korun. 

Byla dokončena rekonstrukce chebské Jateční ulice. Spojnice s náměstím už velmi potřebovala. V rámci oprav  za více než 4 miliony se změnil povrch z asfaltu na dlažbu.


Duben
Od prvního dubna převzala odpadové hospodářství města Chebu jím vlastněná společnost CHETES. Nově pořízená svozová vozidla představila na náměstí obyvatelům. Ve dvousměnném provozu nastoupí 6 řidičů a 12 členů obslužné posádky. Vozy byly polepeny zvětšeninami dětských soutěžních obrázků.

Čtyřdenní prodejní výstava Kraslice v Kraslicích se setkal opět s mimořádným zájmem. K vidění i zakoupení byly stovky malovaných vajec, ale i dalšího velikonočního sortimentu. 

V Rotavě se uskutečnil Den s BESIPem. Představily se složky Integrovaného záchranného systému, včetně Horských služeb z obou stran hranice. Celodenní akci se navštívily stovky dětí i dospělých. Osahat a vyzkoušet mohli návštěvníci nejen techniku, ale i nejrůznější trenažéry a simulátory.

Město Karlovy Vary ustoupilo názoru odborníků a nezadalo variantní studii Dopravního terminálu. Byly také pozastaveny přípravy z důvodu možné podjatosti karlovarského stavebního úřadu.

Došlo k rozhodnutí o zpřístupnění části objevených historických krovů v domech na chebském náměstí Krále Jiřího. Unikátní soubor se stane součástí nabídky prohlídkových tras města. Nejstarší dobové konstrukce pochází z konce 14. století.

Vyhlášení tří osobností města Sokolova připadlo na úterý 25. dubna. Městu přišlo více než 30 nominací. Ocenění nakonec získal ředitel základní školy Švabinského Ivo Záleský. Dále pak cvičitelka Ludmila Nováková a divadelník Jaroslav Makrot. 


Květen
V pondělí 1. května proběhla slavnost květin a jara s názvem Bečovské kvítí. Soutěžní přehlídku doplnila prohlídka zajímavých míst města. Lidé se mohli také dozvědět o projektu nově nabytého památkového objektu vodárna. 

Ve Františkových Lázních se ten samý den konala přehlídka veteránských vozů. Zároveň s tím odstartovala lázeňská sezóna ve městě.

Český pohár turistického závodu se běžel v Kraslicích. Kombinace běhu a znalostí zúčastnilo 261 běžců z celé republiky všech kategorií. 

Premiérová Muzikantská noc se konala v Lokti 5. května. Kostel, hrad a šestice restaurací a hospod se otevřely návštěvníkům s pestrým hudebním programem. Od klasické hudby přes harmonikáře a bluesové písně až po rock. 

Novou koalici města Chebu vytvořily vedle VPM - Alternativy se šesti mandáty hnutí ANO s pěti křesly, Koalice pro Cheb (KPCH) se třemi zástupci a Strana svobodných občanů (Svobodní), kteří mají dva mandáty. V třicetičlenném zastupitelstvu tak nová koalice držela pouze těsnou většinu šestnácti hlasů.

Soutěž siláků Strongman zažilo město Aš. V tamním amfiteátru předvedli svou formu největší siláci. Po šesté zvítězil favorizovaný domácí borec Čestmír Šíma.

Lázeňskou sezónu v květnu zahájily také Karlovy Vary. Při té příležitosti proběhl také Den s Evropou. Týden poté se připojily i Mariánské Lázně. Odhalena byla busta Petra Hapky. 

V Sokolově se konal charitativní fotbal mezi zástupci města a Staré gardy Baníku. Vybrané prostředky šly na  zakoupení elektrického vozíku pro šestiletou Michalku Kalkušovou, která trpí rozštěpem páteře.

V sobotu 27. května se v areálu krajské policie konal Den s policií. Představily se jednotlivé složky Policie, včetně techniky a vybavení. První akce tohoto rozsahu se setkala s velkým zájmem veřejnosti.

Celorepublikové akce ZUŠ open se zúčastnila mimo jiné i chebská Základní umělecká škola. V celodenním programu obsahující 19 vystoupení ve městě ukázaly děti a žáci svůj um ve veřejném prostoru.


Červen
Již 24. ročník letních slavností proběhl v Kynšperku. Celkem 30členná delegace z partnerského Himmelkronu přijela oslavit výročí 785. výročí města a přivezla sebou další lavičku, která poslouží občanům města.

Ve středu 14. června začala čtyřdenní přehlídka Chebské dvorky. Největší kulturní akce roku se zúčastnily desítky umělců z celé republiky a zahraničí. Fotografie, hudební a divadelní vystoupení, ale i workshopy zaplnily dvory a dvorky v centru města.

Mateřská škola a základní škola v Rotavě oslavily 50 let své existence. Den otevřených dveří byl příležitostí k setkání bývalých žáků i učitelů. Proběhla také řada akcí, například předání pamětních listů nebo vyučovací hodina z budoucnosti.

Rekordní počet účastníků 540 běžců se zúčastnilo sokolovského čtvrtmaratonu. Trať vedla centrem města a akce města i charitativní rozměr během pro Hospic Motýl.

V Habartově začala demolice stavby bývalé ubytovny v ulici Karla Čapka za necelých 1,4 milionu korun. Na místě později vznikne parkovací plocha. 

Přeshraniční výtvarný projekt Kouzelný les proběhl v závěru června nad chebskou přehradou Skalka. Děti z chebských a waldsassenských školy připravily nejrůznější instalace. 

Milíř ve Vernéřově na Ašsku letos opět připravili nadšenci ze zdejšího spolku. Přírodní zdroj dřevěného uhlí mohli lidé sledovat i přes webovou kameru. Členové si kromě práce a zábavy při stavbě a rozhrabání milíře částečně touto akcí financují svou činnost.

Přehlídka dechových orchestrů s názvem Festival 77 se odehrála 29. června v březovském amfiteátru. Trojice orchestrů se představila včetně svých mažoretkových souborů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 08.01.2018 11:30
Video




0 +
 

Hlavní zprávy