Tapír aneb Jak začínali autoři kresleného humoru - Sidonius Jiro

Každý z nás se musel naučit tomu, co dnes umí. Nejinak tomu bylo i u autorů časopisu Tapír. Ani jim nestačilo jen mít talent. Také museli cvičit, zdokonalovat se a vytrvat ve svém snažení. Je zajímavé kouknout se do minulosti, jak vypadala kresba těch, které dnes obdivujeme, co dovedou. Dalším námi představeným autorem je Sidonius Jiro.

dezinfekce

Sidonius Jiro
Civilní povolání:
"Dle skutečnosti, že jsem vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou, bych měl být strojař. Marně však vzpomínám, že bych to kdy dělal. Po většinu života jsem výtvarník na volné noze," začíná vyprávět o své osobě Sidonius Jiro.

Výtvarná škola: 
"Absolvoval jsem výtvarný obor Lidové konzervatoře (za totáče se jednalo o slaboučkou náplastičku pro ty, co se nedostali na žádnou výtvarnou školu). Sám se považuji za autodidakta," uvádí dále.

Koníčky: 
"Vedle malování obrazů, kreslení vtipů a psaní básniček a nejroztodivnějších literárních útvarů a útvarků se rád ve svém volném čase věnuji svému oblíbenému koníčku, jímž je pivní someliérství," prozrazuje.

Neřesti:   
"Velmi rád popatřím zrakem na pěknou zaoblenou křivku dámského lýtka... no, dobře... tak i na křivky výše položené," s úsměvem uvádí. 

Praxe v kresleném humoru:   
"Kreslením vtipů jsem se začal zabývat v 80. letech minulého století a první můj otištěný vtip bylo možno spatřit v periodiku Večerní Praha, 30. prosince 1988. Publikoval jsem řadu let v benešovském regionálním týdeníku Jiskra a v letech 2004 – 2005 v humoristickém časopise Dikobraz, těsně předtím než tento zanikl. Jen doufám, že to snad nebylo mou vinou," říká o svých začátcích Sidonius Jiro.

Zpráva pro čtenáře – popis nějakého zajímavého či vtipného okamžiku z mého kreslířského života: 
"Jednoho dne jsem tak vehementně kreslil, že se mi přelomila tužka. Tak jsem šel hledat jinou a našel jsem v ledničce pivo. A pak ještě jedno. A ještě jedno. A další jedno. Celkem jsem tam našel dvanáct piv a kupodivu žádnou tužku. Takže jsem ten den již nic nenakreslil. Protože bylo vymalováno," zakončuje s úsměvem Sidonius Jiro.

Více zábavy a informací - viz zde.

Minulým představeným autorem byl Pavel Starý - viz zde.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy