SZPI zjistila víno odrůdy Pálava s přídavkem vody přes 80 procent

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzívních kontrolách výroby a dalších fází uvádění do oběhu vína a vinařských produktů. Tyto kontroly se mj. zaměřují na nové povinnosti související s novelou zákona o vinohradnictví a vinařství.

dezinfekce

Při kontrole v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. na Hlavní ulici v Dolních Bojanovicích inspektoři krom jiných úkonů odebrali k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v KEG sudu o objemu 50 L. Dle průvodní dokumentace se jednalo o víno odrůdy Pálava, víno bílé, polosladké, výrobce: Juraj Uhlár, Višťuk 31, země původu: Slovensko.

Společnost DAJOZ s.r.o. je tzv. příjemcem vína – subjektem, který jako první víno ze zahraničí uvádí do oběhu na území ČR – a inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně. Tyto povinnosti vznikly od účinnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství.

Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84 %. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramů na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže.

Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.06.2018 21:20




0 +
 

Hlavní zprávy