Státní památky zahájily návštěvnickou sezonu

Památky ve správě Národního památkového ústavu v Karlovarském kraji, mezi které patří hrad a zámek Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart a zámek Valeč, zahájily v pondělí s téměř dvouměsíčním zpožděním hlavní sezonu. Do odvolání však musí jejich návštěvníci dodržovat přísná hygienická opatření proti šíření koronaviru. Doporučuje se také zakoupit si vstupenku na prohlídkové okruhy online.

dezinfekce

V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru budou muset návštěvníci dodržovat zpřísněné pokyny nad rámec návštěvnického řádu. Lidé musí mít zakryté dýchací cesty, jsou povinni dodržovat dvoumetrové odstupy a provést dezinfekci rukou při vstupu do pokladen či sociálních zařízení. Počet osob ve skupinách v rámci prohlídkových okruhů bude z důvodu dodržení rozestupů omezen. Národní památkový ústav zahajuje v této souvislosti prodej online vstupenek. Návštěvníci by měli této možnosti využít, protože jen tak budou mít jistý vstup na předem zvolený čas. I nadále ovšem platí možnost prodeje vstupenek na pokladnách bezhotovostní platbou nebo v hotovosti.

A na jaké akce se mohou milovníci památek v nejbližší době těšit?
Jak zámek Kynžvart, tak zámek Valeč otevřou návštěvníkům své zahrady a parky v rámci Víkendu otevřených zahrad a nabídnou mimořádné tematické prohlídky s průvodcem. Akce je naplánována na 6. a 7. června. Zámek Kynžvart pak v rámci projektu s názvem Valdštejnové – lvi ve službách císařů uspořádá 22. srpna kostýmované prohlídky a vrcholem sezony bude již tradiční Hradozámecká noc, která připadá na 29. srpna. Osmadvacet originálních soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna bude na začátku léta k vidění v bývalé kovárně zámku Valeč. Od června do října zde bude pokračovat také cyklus odborných přednášek a exkurzí pod názvem Valeč – brána Doupova. V Bečově nad Teplou je dokončována obnova Pluhovských domů, na konci roku se návštěvníkům otevře nová interaktivní expozice relikviáře svatého Maura zahrnující i multifunkční sál, edukační učebny, prostory pro workshopy, novou pokladnu s rozšířeným zázemím pro prodej suvenýrů, šatnou, sociálním zázemím pro návštěvníky a chystá se i kavárna ve francouzském stylu odkazující na poslední frankofonní šlechtické majitele.

Podrobný program akcí najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy