Starý Hrozňatov: Pět zrestaurovaných obrazů se vrátilo na Loretu (TV Západ)

Na poutní místo Maria Loreto se v úterý 11. května vrátila pětice zrestaurovaných obrazů akademického malíře Jaroslava Šindeláře. Díla jsou součástí mariánského cyklu a jejich opravy hradil Nadační fond Historický Cheb.

dezinfekce

"Jedná se o obrazy, které sem patří a které namaloval pan akademický malíř Jaroslav Šindelář právě pro Loretu. Jsou zde umístěné již nějakou dobu. Přesné roky vám neřeknu. V zásadě ale byly ve stavu, kdy už restaurování potřebují. A protože pořád máme k dispozici jejich autora, tak je nejsnadnější mu to restaurování obrazů zadat. V loňském roce jsme udělali tři z celého toho souboru. V letošním roce Nadační fond objednal restaurování dalších pěti obrazů. Nadační fond Historický Cheb, který je nositelem celého projektu, to stálo nějakých 302 tisíc. Myslíme si, že je to velmi výhodná a výborná investice," popsala Marcela Brabačová.

O provoz Lorety v době sezóny starají dobrovolníci.

"Jsem vedoucí skupiny dobrovolníků. V době sezony zde zajišťujeme provoz. Také Loretu před začátkem sezony pořádně uklidíme. Letos jsme ještě neuklízeli. Trošku je to vše zpožděné také tou epidemií. Už se těšíme, až budeme moci otevřít. Dnes již zde byli dva návštěvníci. Divili se, že je Loreta ještě zavřená. Dokonce zde byl autobus s padesáti lidmi a mysleli si, že sem přijedu a otevřu jim. To ale opravdu nejde takto narychlo. Otevřeme 26. května," vysvětlila Alena Kovaříková, vedoucí dobrovolníků. 

Obrazy jsou mimo sezónu umístěny ve stojanech v kostele a na zeď křížové chodby se vrací na jaře. 

"Tady původně bylo 26 obrazů. Ty původní byly menší a byly zde na stěně. Nikdo si ale nepamatoval, jak obrazy vypadaly, protože Loreta byla úplně zničená. Tady bylo to hraniční pásmo. Byla zničená se vším všudy. Potom se můžete podívat zde na našich informačních tabulích – to byly prostě trosky. Když jsme chtěli obnovit ten cyklus, to jsou ze života Panny Marie obrazy, tak nikdo si nepamatoval, jak vypadaly. Jedině byla taková malá brožurka, kde ke každému obrazu byla modlitba. Tak podle toho, měli jsme jen názvy obrazů, akademický malíř Jaroslav Šindelář postupně obrazy dělal. Ze začátku, každý rok, přivezl dva, tři, až jich tu nakonec bylo 22. Jsou to opravdu velice pěkné obrazy," dodala Kovaříková. 

Bohužel skupina dobrovolníků se zmenšuje. Z osmnácti členů je jich už jen 11. 

"Skupina dobrovolníků, co tu máme služby, tak stárne. Sedm jich už umřelo. Takže nás je nyní 11. Tak to vyjde, protože na služby chodíme po dvou, že jednou za týden máme tu službu," posteskla si Kovaříková. 

V letošní sezóně bude otevírací doba vyhledávaného poutního místa od středy do neděle od půl 11 do 16 hodin. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy