Srdce pro Ostrov bude pomáhat

Nadační fond sousedské pomoci obyvatelům města chce zřídit radnice v Ostrově. Fond Srdce pro Ostrov má spojit obyvatele města, firmy i místní samosprávu k sousedské pomoci těm, kteří se náhle ocitli v tíživé životní situaci. Pokud se záměrem bude souhlasit zastupitelstvo, fungovat by mohl začít už od příštího roku.

dezinfekce

“V podstatě mě k tomu inspiroval příběh jedné z obyvatelek našeho města Michaely Valentové. Roky pomáhá shánět peníze na pomoc druhým a asi není v Ostrově nikdo, kdo by neznal její Běh s čelovkou. Letos už bude po sedmé a výtěžek z něj jde na charitativní účely. Jenže kvůli těžké nemoci je sama odkázána na invalidní vozík a nákladné rehabilitace,” říká iniciátor myšlenky na zřízení fondu, starosta města Ostrov Jan Bureš. Podle něho ale takový fond není v žádném případě jen další městskou organizací se sociálním zaměřením. Má totiž spojovat hlavně obyvatele, firmy a instituce ve městě. 

“Když se někdo ocitne ve složité situaci, může se spolehnout hlavně na ty nejbližší. A k nim, vedle rodiny, patří také naši sousedé. Kdo jiný by měl pomáhat Ostrovákům, než my, Ostrováci?” ptá se Bureš. Jím navržený fond přitom nemá suplovat ani sociální služby státu. Jeho cílem je organizace sousedské pomoci v případě závažných událostí, jak jsou třeba požáry, nehody, nebo různé závažné nezaviněné sociální problémy. A to organizace pomoci jak finanční, tak v případě potřeby i materiální. Právě po vzoru obyvatelky Ostrova, která ač sama zasažená, pomáhá druhým lidem se zdravotním postižením. 

“I z tohoto důvodu chceme, aby se do projektu zapojilo nejen město, ale také firmy které v Ostrově působí, i místní obyvatelé. Z jejich zástupců bude následně složena i správní rada fondu, která bude rozhodovat o tom, komu a v jakém rozsahu fond pomoc poskytne. A my všichni společně bychom měli být zdrojem této pomoci našim sousedům,” popisuje záměr Bureš. O záměru zřízení fondu bude rozhodovat zastupitelstvo na svém jednání už 15. prosince.


Zdroj: Město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.12.2021 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy